Olej kokosowy - zdrowy czy szkodliwy?

Ostatnio coraz częściej mówi się o jego zaletach i dobroczynnym wpływie na zdrowie. Czy rzeczywiście olej kokosowy uatrakcyjnia smak potraw, a nam samym pozwala lepiej funkcjonować?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Tak naprawdę kokos to nie orzech, jak się powszechnie o nim mówi, ale pestkowiec lub - według niektórych - ziarniak. Po rozłupaniu można go jeść na surowo, suszyć, zamrażać lub wytwarzać olej. Tłuszcz ma konsystencję masła, dlatego często jest wykorzystywany jako dodatek do pieczywa lub jako zamiennik masła w pieczeniu. Najczęściej jednak używa się go do smażenia.

Tradycyjna dieta mieszkańców wysp Pacyfiku składa się z dużych ilości kokosa i jego przetworów, dlatego przypuszcza się, że niska zachorowalność na choroby serca lub nadwagę to właśnie wynik spożywania orzechowych rarytasów. Problem jednak w tym, że część lekarzy jest innego zdania.

Szkodliwe związki

Olej kokosowy ma wielu zwolenników, którzy zachwalają jego wyjątkowo cenne właściwości kulinarne. Jest znakomity do smażenia i pieczenia, nadaje potrawom egzotyczny posmak. Czy jest coś, co powinno nas wstrzymywać przed zbyt częstym jadaniem oleju kokosowego?

- W skład oleju kokosowego wchodzi mieszanina kwasów nasyconych – najwięcej laurynowego i mirystynowego. Kwasy tłuszczowe nasycone mają udowodnione niekorzystne działanie na wzrost aktywności płytek, działając tym samym prozakrzepowo (zwiększenie skłonności do zakrzepów w naczyniach), ponadto powodują wzrost stężenia lipoprotein LDL, sprzyjając rozwojowi miażdżycy. Kwasy tłuszczowe nasycone mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, więc nie muszą być dostarczane z pożywieniem, w przeciwieństwie do kwasów nienasyconych – tłumaczy lek. med. Anna Senderska, specjalista medycyny rodzinnej, internista, dietetyk w Centrum Medycznym ENEL-MED. - Jednakże zaleca się, aby do obróbki cieplnej, np. do smażenia, stosować tłuszcze stabilne termicznie i o niskim poziomie utleniania, a do takich należy właśnie tłuszcz kokosowy, a także smalec.

*Kontrowersje wokół oleju *
Zwolennicy tłuszczu z orzecha kokosowego mówią, że pobudza przemianę materii, redukuje niekorzystny tłuszcz i zapobiega jego osadzaniu w komórkach organizmu.

- Producenci tłuszczu kokosowego zarzucają innym koncernom - produkującym przede wszystkim olej sojowy - antyreklamę tłuszczów tropikalnych w celu zwiększenia sprzedaży swoich olejów - mówi lekarz. - Ci pierwsi przytaczają argument o dobrym stanie zdrowia i niskiej zapadalność na choroby układu krążenia (miażdżycę) wśród ludności wysp Pacyfiku. Moim zdaniem nie jest to wystarczający powód. W dodatku nie jest on poparty badaniami klinicznymi (jak to jest w przypadku tłuszczów roślinnych), ponieważ dieta tych ludzi generalnie jest uboga w tłuszcze zwierzęce, obfita w ryby, warzywa i owoce, więc najprawdopodobniej właśnie ona przyczynia się do niskiej zachorowalności na wyżej wymienione choroby, a nie samo stosowanie oleju kokosowego.

*Licz calorie *
Myśląc o wyborze oleju wiele osób zwraca uwagę na jego kaloryczność. Czy pod tym względem olej kokosowy wygrywa z innymi?

- Kaloryczność wszystkich tłuszczów jest zbliżona: 1 g produktu dostarcza 9 kalorii – mówi Anna Senderska. - Osobiście nie widzę jednak ewidentnych przeciwwskazań do stosowania tego tłuszczu. Musimy jednak zachować umiar i nie zastępować nim oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy oleju lnianego – dodaje.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯