Olej arganowy – płynne złoto Maroka. Dlaczego warto go jeść?
Pyszny i zdrowy dodatek do dań
Olej arganowy to jeden z najzdrowszych i najdroższych olejów na świecie. Jest produkowany z nasion drzewa arganowego. Mówi się o nim płynne złoto Maroka. I nie ma w tym żadnej przesady. Pielęgnuję skórę, włosy i doskonale smakuje. Jest jednym z podstawowych składników orientalnej kuchni. Ma bardzo intensywny aromat, jest bogaty w kwasy omega 6 i omega 9. Nadaje się do sałatek, sosów, past. Jednak, by w pełni cieszyć się jego cudownymi właściwościami, powinniśmy pamiętać, by stosować go jedynie na zimno. Zobaczcie, dlaczego warto sięgać po olej arganowy.
Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu
Źródło zdrowia
Wyróżniamy dwa rodzaje oleju - jasny, o żółtej barwie i lekko kwasowym zapachu jest wykorzystywany w kosmetyce. Ciemniejszy, o smaku prażonych orzeszków znajduje zastosowanie w kuchni. Olej arganowy składa się w 80 proc. z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Obfituje także w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Spożywany regularnie olej tłoczony na zimno obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zapobiega cukrzycy, wzmacnia odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia. Ponadto łagodzi bóle stawów oraz wspomaga pracę mózgu. Zawarte w oleju arganowym fitosterole wykazują działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych, działają regenerująco i naprawczo.
Zastosowanie w kuchni
Olej arganowy powinniśmy spożywać na zimno. Nie poleca się go do smażenia. Sprawdzi się jako dressing do sałatek, marynata do mięsa, dodatek do dań mięsnych czy rybnych, a także owoców morza. Warto polewać nim pieczywo, makarony, kaszę, ryż, pieczoną paprykę, pomidory, cukinię, ogórki, grillowane warzywa. Pasuje do zup i białego sera. Najlepiej dodawać pod koniec przygotowywania lub skrapiać potrawę tuż przed podaniem. Tradycyjnym marokańskim przysmakiem jest także pasta amolu, która powstaje z ziaren po tłoczeniu oleju. Smakiem przypomina nieco masło orzechowa, jednak jest dużo słodsza. Bardzo dobrze komponuje się z ciemną bagietką albo chrupkim chlebem. Pasuje też do krakersów. Nadaje się do ciast i deserów.
Jak przechowywać olej arganowy?
Kupując olej arganowy, zwróćmy uwagę, by był to ekologiczny produkt tłoczony na zimno. Znajdziemy go przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Warto również śledzić promocje w dyskontach. W tej chwili w Lidlu znajdziemy olej arganowy Vita d'or. Niestety nie jest to tani produkt. Za butelkę o pojemności 100 ml musimy zapłacić ok. 20 zł. Pamiętajmy, by przechowywać go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu jak najszybciej go spożyć. Dlaczego? Otóż olej bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe ma tendencję do utleniania się i jełczenia.
Zapiekane pomarańcze
Składniki: 4 duże pomarańcze, 8 łyżek śmietany 18 proc., 4 łyżki oleju arganowego, 120 g brązowego cukru, cynamon, liście świeżej melisy.
Przygotowanie: pomarańcze obierz, pokrój na cząstki i włóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj śmietanę, olej, cukier i cynamon. Sosem polej owoce. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut. Przed podaniem udekoruj melisą.