Olej arganowy – płynne złoto Maroka. Dlaczego warto go jeść?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszny i zdrowy dodatek do dań

Obraz
© 123RF.COM

Olej arganowy to jeden z najzdrowszych i najdroższych olejów na świecie. Jest produkowany z nasion drzewa arganowego. Mówi się o nim płynne złoto Maroka. I nie ma w tym żadnej przesady. Pielęgnuję skórę, włosy i doskonale smakuje. Jest jednym z podstawowych składników orientalnej kuchni. Ma bardzo intensywny aromat, jest bogaty w kwasy omega 6 i omega 9. Nadaje się do sałatek, sosów, past. Jednak, by w pełni cieszyć się jego cudownymi właściwościami, powinniśmy pamiętać, by stosować go jedynie na zimno. Zobaczcie, dlaczego warto sięgać po olej arganowy.

Zobacz też: Lecznicze właściwości miodu

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżniamy dwa rodzaje oleju - jasny, o żółtej barwie i lekko kwasowym zapachu jest wykorzystywany w kosmetyce. Ciemniejszy, o smaku prażonych orzeszków znajduje zastosowanie w kuchni. Olej arganowy składa się w 80 proc. z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Obfituje także w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Spożywany regularnie olej tłoczony na zimno obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zapobiega cukrzycy, wzmacnia odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia. Ponadto łagodzi bóle stawów oraz wspomaga pracę mózgu. Zawarte w oleju arganowym fitosterole wykazują działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych, działają regenerująco i naprawczo.

/ 5Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Olej arganowy powinniśmy spożywać na zimno. Nie poleca się go do smażenia. Sprawdzi się jako dressing do sałatek, marynata do mięsa, dodatek do dań mięsnych czy rybnych, a także owoców morza. Warto polewać nim pieczywo, makarony, kaszę, ryż, pieczoną paprykę, pomidory, cukinię, ogórki, grillowane warzywa. Pasuje do zup i białego sera. Najlepiej dodawać pod koniec przygotowywania lub skrapiać potrawę tuż przed podaniem. Tradycyjnym marokańskim przysmakiem jest także pasta amolu, która powstaje z ziaren po tłoczeniu oleju. Smakiem przypomina nieco masło orzechowa, jednak jest dużo słodsza. Bardzo dobrze komponuje się z ciemną bagietką albo chrupkim chlebem. Pasuje też do krakersów. Nadaje się do ciast i deserów.

/ 5Jak przechowywać olej arganowy?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując olej arganowy, zwróćmy uwagę, by był to ekologiczny produkt tłoczony na zimno. Znajdziemy go przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Warto również śledzić promocje w dyskontach. W tej chwili w Lidlu znajdziemy olej arganowy Vita d'or. Niestety nie jest to tani produkt. Za butelkę o pojemności 100 ml musimy zapłacić ok. 20 zł. Pamiętajmy, by przechowywać go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu jak najszybciej go spożyć. Dlaczego? Otóż olej bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe ma tendencję do utleniania się i jełczenia.

/ 5Zapiekane pomarańcze

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 duże pomarańcze, 8 łyżek śmietany 18 proc., 4 łyżki oleju arganowego, 120 g brązowego cukru, cynamon, liście świeżej melisy.
Przygotowanie: pomarańcze obierz, pokrój na cząstki i włóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj śmietanę, olej, cukier i cynamon. Sosem polej owoce. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut. Przed podaniem udekoruj melisą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości