Trwa ładowanie...
d1eyz28
11-03-2014 16:05

Chrupki

Przepis
4.8
(13 głosów)
Oceń:
d1eyz28
Składniki
  • 20 porcji po:
  • 324 kcal, 3,9 g białka, 20,2 g tłuszczu, 69,3 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika
    • Ciasto:
    • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 40 dag masła
  • 15 dag zmielonych migdałów
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mleka
    • Dekoracja:
    • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • płatki migdałowe
Przepis

Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, migdały, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, jajami i mlekiem na puszystą masę, nadal miksując wsypywać porcjami wymieszane suche składniki. Ciasto włożyć do woreczka z końcówką do ozdabiania tortów, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kształcie paluszków długości ok. 5 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

W rondelku zagotować mleko z cukrem i kakao, ciągle mieszając, doprowadzić do połączenia składników, lekko przestudzić. Ciasteczka ułożyć na tacy, oblać letnią polewą, posypać pokruszonymi płatkami, odstawić do wystudzenia.

Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eyz28
d1eyz28
d1eyz28
Więcej tematów
d1eyz28