Oksymel – co to jest, jak przygotować, jak używać?

Oksymel to połączenie octu owocowego z miodem, ziołami i macerowanymi warzywami. Jego receptura pochodzi z czasów starożytnych, ale po ten preparat warto sięgać również dzisiaj. W zależności od tego, jaki efekt zdrowotny chcemy osiągnąć, możemy stosować oksymel powstały na bazie różnego rodzaju ziół i warzyw.

OksymelZazwyczaj profilaktycznie zażywa się 1 łyżkę oksymelu dziennie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak powstał oksymel?

Jak już wspomnieliśmy, oksymel znany już był w starożytności. Najprawdopodobniej powstał przez przypadek poprzez próbę dosłodzenia miodem sfermentowanego wina. Już sama nazwa preparatu pochodzi od połączenia łacińskich słów oxy – kwas i mel – miód. Z czasem dostrzeżono, że ocet winny może być idealną bazą do płynnych wyciągów z warzyw i ziół. Ponadto można go długo przechowywać, bo nie psuje się.

Dawniej oksymel był popularnym lekiem na różne rodzaje dolegliwości. Polecał go m.in. sam Hipokrates. Z biegiem lat został nieco zapomniany, ale aktualnie zaczyna znów pojawiać się w domowych apteczkach. Gotowy preparat można kupić, ale też z łatwością zrobimy go samodzielnie.

Do przygotowania oksymelu wystarczą dobrej jakości główne składniki, czyli miód i ocet owocowy, oraz różnego rodzaju zioła – mogą być świeże lub suszone. Szczególnym uznaniem cieszą się składniki o działaniu wspierającym odporność, takie jak imbir, szałwia, chili, czy też kurkuma, tymianek albo oregano.

Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?

Przepis na bazowy oksymel

Do przygotowania podstawowego oksymelu potrzebny jest tylko ocet winny i miód. Miksturę można zażywać właśnie w takiej formie lub na jej bazie przygotowywać preparaty ziołowe na konkretne dolegliwości związane np. z krążeniem, trawieniem, infekcjami.

Proporcje miodu do octu wynoszą 2:1. Składniki należy połączyć ze sobą i podgrzewać do momentu uzyskania roztworu o konsystencji syropu.

Prosty oksymel można stosować na gorączkę i problemy z drogami oddechowymi.

Oksymel na przeziębienie

Do stosowania na pierwsze objawy przeziębienia warto wypróbować oksymel z czosnkiem. Ma on właściwości przeciwbakteryjne, a dodatkowo reguluje trawienie.

Składniki:

  • 300 g miodu,
  • 200 g octu jabłkowego,
  • 50 g czosnku,
  • 1 łyżeczka owocu kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka owocu kminku zwyczajnego.

Przygotowanie:

  1. Kminek i koper rozcieramy w moździerzu i wrzucamy do garnka z octem. Całość ogrzewamy i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy pokrojony czosnek.
  2. Garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy będzie chłodniejszy, dodajemy do niego miód.

Oksymel na kaszel

Przygotowuje się go na bazie ziół o działaniu ochronnym, wykrztuśnym i powlekającym, więc świetnie łagodzi mokry kaszel i wspiera leczenie infekcji bakteryjnych.

Składniki:

  • 300 g miodu,
  • 200 g wody,
  • 100 g octu jabłkowego,
  • 1 łyżka liści podbiału,
  • 1 łyżka ziela tymianku,
  • 1 łyżka korzenia lukrecji,
  • 1 łyżka korzenia omanu.

Przygotowanie:

  1. Lukrecję i oman mieszamy z wodą. Zagotowujemy i odparowujemy do połowy objętości.
  2. Do gorącego płynu dodajemy pozostałe zioła i odstawiamy do schłodzenia. Przecedzamy.
  3. Płyn mieszamy z miodem i octem. Podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia składników, zbierając powstającą pianę.

Dłuższy przepis na oksymel

Oksymel można również przygotować bez stosowania ognia. Wystarczy zalać zioła i warzywa octem jabłkowym, odstawić na miesiąc, przecedzić i wymieszać z miodem.

Przykładowy przepis:

  • 500 ml octu jabłkowego,
  • płynny miód w ilości min. 1/3 roztworu ziołowo-octowego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu (opcjonalnie),
  • korzeń imbiru,
  • 3 ostre papryczki albo 1 łyżka sproszkowanego chili,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka szałwii,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki siekamy, a chrzan trzemy na tarce. W szklanym słoju układamy warstwami poszczególne warzywa i zioła tak, by zapełniły ¾ wysokości pojemnika. Zalewamy je octem jabłkowym na ok. 2 cm ponad poziom składników.
  2. Słój zakrywamy i odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłe miejsce.
  3. Od czasu do czasu dobrze jest przemieszać zawartość, sprawdzając, czy na pewno składniki są pokryte octem.
  4. Po tym czasie odcedzamy płyn i mieszamy go z płynnym miodem.

W ten sam sposób można przygotowywać inne ziołowe oksymele. Przechowujemy je najlepiej w szklanych butelkach lub słoikach. Ważne, by unikać metalowych pokrywek, gdyż metal może korodować, jeśli połączy się go z octem. Oksymel najlepiej jest przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Zazwyczaj profilaktycznie zażywa się 1 łyżkę dziennie. Wspomagająco w okresach leczenia – od 2 do 4 łyżek dziennie. Można go również podawać dzieciom już od 1. roku życia, jednak dawka dla dzieci jest mniejsza. Profilaktycznie można podawać im po 0,5 łyżeczki dziennie. W ramach leczniczych – 2-3 razy dziennie. Dobrze rozpuścić je w wodzie.

Aby kuracja oksymelem była skuteczna, musi być długotrwała i systematyczna.

Co ciekawe, oksymel może służyć jako świetna marynata do mięs. Dobrze też dodawać go do tłustych potraw, gdyż wspiera trawienie i zapobiega wzdęciom.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć