Ogórki słodko-kwaśne
Sezon ogórkowy w pełni, więc nadszedł czas na domowe przetwory. Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek albo obiadów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Solanka:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 3 szklanki octu
- 4 szklanki cukru
Przepis
- Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wysuszyć.
- Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do dużego naczynia i zalewamy podgrzaną solanką na 3-4 godziny, po czym solankę odlewamy.
- Warzywa wkładamy do słoików, do każdego słoika wrzucamy po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego.
- Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa w słoikach. Słoiki gotować przez ok. 1 minutę.
- Słoiki ustawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotować ponownie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl