Ogórki małosolne z czerwoną porzeczką. Odkryj ich wyjątkowy smak

Sezon ogórkowy trwa. Dla tych, którzy lubią połączenie tradycyjnych przepisów z odrobiną nowości, przygotowalismy wyjątkowy przepis. Ogórki małosolne z dodatkiem czerwonej porzeczki mogą stanowić interesującą konkurencję dla pozostałych domowych przetworów. Ogórki z porzeczkami są popularne szczególnie w Rosji.

Ogórki małosolne z czerwoną porzeczką. Odkryj ich wyjątkowy smakOgórki małosolne z czerwoną porzeczką. Odkryj ich wyjątkowy smak
Luiza Nowak

Składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • 25 dag czerwonej porzeczki
  • chrzan
  • czosnek
  • koper
  • gorczyca
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli

Przepis

Ogórki myjemy i wkładamy je do dużego słoika. Dodajemy do nich korzeń chrzanu, gorczycę, czosnek, koper oraz czerwoną porzeczkę. Wodę w temperaturze pokojowej mieszamy z solą i zalewamy nimi ogórki. Słoik przykrywamy talerzem i zakrywamy ściereczką lub gazą. Po 3 dniach nasze ogórki małosolne są już gotowe do jedzenia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości