Odkryto antyrakowe właściwości moreli. Sekret tkwi w pestach

Morele, brzoskwinie i śliwki to owoce, które warto mieć w swoim domu z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze są pyszne,. Po drugie - jak wynika z badań - mogą zawierać naturalny składnik niezbędny do zapobiegania nowotworom.

Nieocenione właściwości popularnych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan

Tym składnikiem jest witamina B17, znana również jako letril i amigdalina. Witamina B17, znajdująca się w samym sercu owocu, czyli w pestce, zapobiega i leczy raka. Niestety, większość z nas wyrzuca pestkę, traktując ją jako coś bezużytecznego i nie nadającego się do jedzenia. Tymczasem, jak twierdzi Edward Griffin - autor książki "Świat bez raka", pestki moreli mogą niszczyć komórki rakowe.

Lek na raka, znajdujący się w nasionach owoców, a nie w laboratoriach naukowych - taki wniosek wysuwa się z książki. Edward Griffin podkreśla, że nasiona moreli mogą być świetną profilaktyczną metodą przeciwko rozwojowi raka. To nie jest nowe odkrycie, bo ma już ponad 30 lat, ale nie mówi się o nim głośno. Zdaniem Griffina, zostało pogrzebane przez tych, którzy mogą zarabiać na tej chorobie. Przemysł nowotworowy to przemysł wart 200 miliardów dolarów rocznie, więc nic dziwnego, że alternatywne skuteczne metody są ukryte przed opinią publiczną.

Obraz
© Materiały prasowe

Pestki moreli zawierają większe źródło amigdaliny (zwanej witaminą B-17) niż inne rośliny. Ta substancja ma bardzo korzystny wpływ dla ludzkiego zdrowia. Celuje i zabija komórki nowotworowe, budując system odpornościowy w celu ochrony przed ponownym pojawieniem się raka.

Badania wykazały, że plemię Himalajów, znane jako "Hunza", nigdy nie chorowało na raka, ze względu na ich naturalną dietę bogatą w morele. Ich dieta zawierała ponad 200 razy większąć ilość witaminy B17 w porównaniu do diety zachodniej. W kulturze Hunza najbardziej cenionym pokarmem były pestki nasion moreli.

Witaminę B17 odkrył w 1952 roku biochemik, dr Ernst T. Krebs. Jego badania doprowadziły do powstania amigdaliny, która znajduje się w najwyższym stężeniu w pestkach nasion moreli. Zdaniem dr Krebsa rak jest prostą chorobą niedoboru witaminy B17. Pomimo udowodnionej skuteczności w leczeniu i zapobieganiu nowotworom, Agencja Żywności i Leków (FDA) zakazała laetrile w 1971 roku. Jak tłumaczy Griffin, nie było to niespodzianką, ponieważ odkrycie dokonane przez dr. Krebsa stanowiłoby poważne straty finansowe dla przemysłu nowotworowego.

Książka Edwarda Griffina zawiera także zalecenia dotyczące stosowania pestek nasion moreli. W celu zapobiegania rozwojowi raka zaleca się zjadać około 5 do 7 pestek nasion moreli dziennie. Witamina B17 jest rozpuszczalna w wodzie i nietoksyczna. Jednak, przy spożywaniu większej ilości mogą wystąpić mdłości.

Zobacz też: Nasiona i pestki, które chronią przed rakiem

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje