Obrane ogórki są gorzkie? Najważniejsze jest odpowiednie obieranie

Chłodnik gotowy, mizeria doprawiona, a tu niespodzianka – gorzki smak, który psuje cały efekt. Niestety, to częsty problem, który może wynikać nie z jakości ogórków, ale z... nieodpowiedniego sposobu ich obierania. Na szczęście można tego łatwo uniknąć, stosując prostą zasadę.

Obieranie ogórka jest ważniejsze niż może się wydawaćObieranie ogórka jest ważniejsze niż może się wydawać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W kuchni liczy się nie tylko dobry przepis, ale i sposób wykonania – nawet najprostsze czynności potrafią zaważyć na smaku całego dania. Przykład? Ogórek. Choć wydaje się banalny w przygotowaniu, to niewłaściwe podejście do jego skrawania może sprawić, że zamiast świeżości i chrupkości poczujemy nieprzyjemną gorycz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Zalety zdrowotne ogórka

Ogórki to nie tylko lekki i chrupiący dodatek do posiłków – to również prawdziwe wsparcie dla zdrowia. Zawierają witaminy C, A, E oraz z grupy B, które wspierają odporność, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a także korzystnie wpływają na układ nerwowy. Są bogate w wodę, dlatego doskonale nawadniają organizm, szczególnie latem, gdy łatwo o odwodnienie. Ich niskokaloryczność oraz obecność błonnika sprawiają, że idealnie nadają się do diety odchudzającej, a przy tym są lekkostrawne i delikatne dla żołądka. To warzywo, po które naprawdę warto sięgać regularnie – nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.

Skąd się bierze gorycz w ogórkach?

Jeśli po obraniu ogórka czujesz nieprzyjemną goryczkę, winna może być kukurbitacyna – naturalna substancja obecna głównie w skórce i przy nasadzie warzywa. To właśnie ciemniejsza końcówka, bliżej łodygi, zawiera jej najwięcej. Kukurbitacyna ma właściwości ochronne dla rośliny, odstraszając szkodniki, jednak dla człowieka odpowiada za gorzki smak. Jej stężenie może wzrastać w wyniku suszy, gwałtownych zmian temperatury, nadmiernego nasłonecznienia lub niewystarczającego podlewania, co często dotyczy ogórków gruntowych uprawianych w tradycyjny sposób.

Obieranie ma znaczenie

Kluczowe znaczenie ma sposób obierania. Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się goryczy, ogórek należy obierać od jaśniejszej strony do ciemniejszej, dzięki czemu kukurbitacyna nie przedostaje się na resztę miąższu. Warto też po każdym pociągnięciu przepłukać nóż lub obieraczkę pod zimną wodą – to prosty, ale skuteczny trik, który pomaga usunąć śladowe ilości gorzkiej substancji. Jeśli ogórki mimo wszystko wydają się gorzkie, możesz zamoczyć je na kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem soli (około łyżeczki na litr). To naturalny sposób, który często przynosi bardzo dobre efekty i pozwala cieszyć się pełnią smaku – bez nieprzyjemnych niespodzianek na talerzu, nawet przy bardziej dojrzałych okazach. Tak przygotowany, świeży ogórek to gwarancja pysznego chłodnika czy mizerii.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości