Obiad za grosze. Z czego można zrobić tanie i smaczne kotlety?
Kotlety to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Uwielbiamy nie tylko kotlety schabowe, ale również mielone czy z piersi kurczaka. Dziś, kiedy mięso drożeje, warto wykorzystać do przyrządzenia kotletów również inne produkty, nie do końca oczywiste. Takie kotlety będą jednak równie smaczne, a w dodatku tanie. Oto kilka naszych propozycji.
Kotlety mielone
Zacznijmy od klasyki, czyli kotletów mielonych. Do ich przygotowania potrzebne nam będzie mielone mięso. To ze sklepu nie jest drogie, warto jednak kupić kawałek tłustej szynki lub łopatki i zmielić je samodzielnie. Oprócz mięsa potrzebujemy cebulę, czerstwą bułkę, jajko, bułkę tartą, masło, sól i pieprz. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ją do mięsa, podobnie jak namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę. Wbijamy jajko, masę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle na niedużym ogniu.
Kotlet z fasoli
Kotlety z warzyw stają się coraz bardziej popularne. Są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także tanie. Do ich zrobienia najczęściej wykorzystujemy ciecierzycę, soczewicę, soję i fasolę. Na nasze kotlety potrzebne nam będą: puszka białej fasoli, cebula, dwa ziemniaki, ząbek czosnku, majeranek, bułka tarta, mąka, pieprz i sól. Fasolę odcedzamy, przelewamy wodą i miksujemy na gładką masę. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i również miksujemy. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce . Do miski wrzucamy masę z fasoli, ziemniaki, cebulę, czosnek, przyprawy oraz dwie łyżki bułki tartej. Wszystko mieszamy dokładnie, formujemy kotlety, moczymy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Kotlety z kaszy
Smaczne i bardzo tanie kotlety możemy również zrobić z kaszy, szczególnie gryczanej, która ma delikatny orzechowy posmak. Potrzebujemy: szklankę kaszy, dwie cebule, żółty ser, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, słodką paprykę mieloną, suszone oregano, pieprz, sól, olej. Kaszę gotujemy aż będzie miękka. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty ser, posiekaną natkę, jajko, kilka łyżek bułki tartej i przyprawy. Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotlety z makaronu
A jeśli nie kasza to makaron. To także tani produkt, a do zrobienia kotletów możemy wykorzystać makaron, który pozostał nam z obiadu. Składniki: dwie szklanki obojętnie ugotowanego makaronu, kilka plasterków wędzonego boczku, kawałek żółtego sera, cebula, pół papryki, jajko, bułka tarta, sól, pieprz i olej. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na oleju. Boczek kroimy drobno, ser ścieramy na tarce. Makaron siekamy na małe kawałeczki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wbijamy jajko, dodajemy pieprz i sól. Kotlety panierujemy w bułce i smażymy na oleju.