Tagliatelle z tuńczykiem i serem pleśniowym

Na co dzień nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań obiadowych. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na kanapki, fast foody czy garmażerkę. Smaczny i wartościowy obiad można przygotować w kwadrans. Wypróbujcie przepis Aliny, autorki bloga "Gotuj ze mną" na tagliatelle z tuńczykiem.

Obiad w piętnaście minut. Tagliatelle z tuńczykiem i serem pleśniowymObiad w piętnaście minut. Tagliatelle z tuńczykiem i serem pleśniowym
Alina Jasińska

Składniki

  • tuńczyk w sosie własnym
  • 200 g makaronu u tagliatelle (np. ze szpinakiem)
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ząbki posiekane ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • świeże zioła: oregano, bazylia lub nasze ulubione
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • tarty parmezan

Przepis

  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie skrop oliwą, wymieszaj i zostaw na sitku lub w durszlaku.
  • W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj rozdrobniony ser, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Odstaw.
  • Turczyka odsącz z zalewy, paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek o zeszklij (uważaj, żeby się nie przypalił).
  • Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj kawałki tuńczyka, wymieszaj i duś przez kilka minut.
  • Dodaj makaron. Wymieszaj. Całość polej sosem, wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥