Trwa ładowanie...
d6193jx
d6193jx

Tagliatelle z tuńczykiem i serem pleśniowym

Przepis

Na co dzień nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań obiadowych. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na kanapki, fast foody czy garmażerkę. Smaczny i wartościowy obiad można przygotować w kwadrans. Wypróbujcie przepis Aliny, autorki bloga "Gotuj ze mną" na tagliatelle z tuńczykiem.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Obiad w piętnaście minut. Tagliatelle z tuńczykiem i serem pleśniowym
Gotuj ze mną
Składniki
  • tuńczyk w sosie własnym
  • 200 g makaronu u tagliatelle (np. ze szpinakiem)
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ząbki posiekane ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • świeże zioła: oregano, bazylia lub nasze ulubione
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • tarty parmezan
Przepis
  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie skrop oliwą, wymieszaj i zostaw na sitku lub w durszlaku.
  • W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj rozdrobniony ser, dopraw sola i pieprzem, wymieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Odstaw.
  • Turczyka odsącz z zalewy, paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek o zeszklij (uważaj, żeby się nie przypalił).
  • Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj kawałki tuńczyka, wymieszaj i duś przez kilka minut.
  • Dodaj makaron. Wymieszaj. Całość polej sosem, wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagliatelle z tuńczykiem i serem pleśniowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d6193jx
d6193jx
d6193jx
d6193jx
Więcej tematów
d6193jx