Obiad bez mięsa? Czemu nie! Będzie smacznie, tanio i zdrowo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

/ 65 przepisów na postny obiad

Obraz
© 123RF

Podczas Wielkiego Postu wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub wyraźnie je ogranicza. I choć jest to decyzja powodowana względami duchowymi, jej skutki są korzystne dla ciała. Potrawy wegetariańskie, warzywne, są o wiele zdrowsze i w dodatku idealnie pasują do każdej diety, nie tylko odchudzającej. Oto kilka naszych propozycji na treściwe potrawy wegetariańskie, nie tylko na czas Wielkiego Postu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Makaron z warzywami

Obraz
© 123RF

Warzywa możemy łączyć z wieloma innymi składnikami. Gdy dodamy je do makaronu, zrobimy pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Składniki: makaron farfalle, brokuł, marchewka, seler naciowy, szpinak, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy kilka minut, dorzucamy szpinak i doprawiamy do smaku. Wlewamy trochę wody, dodajemy makaron i gotujemy kilka minut, aż makaron się zagrzeje.

/ 6Pilaw z rodzynkami

Obraz
© 123RF

Innym daniem jednogarnkowym, które na pewno będzie smakować każdemu jest pilaw, czyli ryż duszony z różnymi dodatkami. Potrzebujemy: dwie szklanki ryżu, czosnek, marchewkę, natkę kolendry, garść rodzynek, olej, bulion warzywny, pieprz i sól.

Rodzynki namaczamy we wrzątku. Marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa i wrzucamy ryż oraz rodzynki. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy, aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekaną kolendrę i podajemy od razu.

/ 6Zapiekanka z ziemniaków i brukselki

Obraz
© 123RF

Zapiekanki to pomysł na bardzo szybkie i łatwe do zrobienia danie. Do ich przygotowania możemy wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa. Do naszej zapiekanki potrzebne nam będą: ziemniaki, brukselka, masło, żółty ser, suszony majeranek, ostra papryka w proszku, pieprz i sól.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, doprawiamy je majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Brukselki krótko blanszujemy we wrzątku i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, warstwę brukselki i tak dalej. Ostatnią warstwą jest starty na tarce ser. Wszystko zapiekamy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF

Warzywa strączkowe to znakomity zamiennik mięsa, bowiem zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka. Zupy z tych warzyw możemy traktować jako pełnowartościowe danie. Składniki: dwie szklanki białej fasoli, marchewka, pietruszka, seler, por, oliwa, majeranek suszony, czosnek, przecier pomidorowy, sól i pieprz.

Fasolę namaczamy na całą noc w zimnej wodzie. Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę, a potem podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolę, przecier, posiekany czosnek, zalewamy wodą i gotujemy, aż fasola zmięknie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.

/ 6Papryka faszerowana

Obraz
© 123RF

I na koniec faszerowana papryka, którą można przygotować na wiele sposobów, dodając mięso lub robiąc wersję wegetariańską. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę kaszy gryczanej, kilka suszonych grzybów, bulion warzywny, suszony tymianek, oregano, sól i pieprz.

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku. Paprykę oczyszczamy z nasion, grzyby namaczamy we wrzątku i kroimy w paseczki. Przygotowujemy farsz: kaszę mieszamy z grzybami, ziołami, solą i pieprzem. Nadzienie wkładamy do wnętrza papryk. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce