5 przepisów na postny obiad
Podczas Wielkiego Postu wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa lub wyraźnie je ogranicza. I choć jest to decyzja powodowana względami duchowymi, jej skutki są korzystne dla ciała. Potrawy wegetariańskie, warzywne, są o wiele zdrowsze i w dodatku idealnie pasują do każdej diety, nie tylko odchudzającej. Oto kilka naszych propozycji na treściwe potrawy wegetariańskie, nie tylko na czas Wielkiego Postu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Makaron z warzywami
Warzywa możemy łączyć z wieloma innymi składnikami. Gdy dodamy je do makaronu, zrobimy pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Składniki: makaron farfalle, brokuł, marchewka, seler naciowy, szpinak, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy kilka minut, dorzucamy szpinak i doprawiamy do smaku. Wlewamy trochę wody, dodajemy makaron i gotujemy kilka minut, aż makaron się zagrzeje.
Pilaw z rodzynkami
Innym daniem jednogarnkowym, które na pewno będzie smakować każdemu jest pilaw, czyli ryż duszony z różnymi dodatkami. Potrzebujemy: dwie szklanki ryżu, czosnek, marchewkę, natkę kolendry, garść rodzynek, olej, bulion warzywny, pieprz i sól.
Rodzynki namaczamy we wrzątku. Marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy warzywa i wrzucamy ryż oraz rodzynki. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy, aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekaną kolendrę i podajemy od razu.
Zapiekanka z ziemniaków i brukselki
Zapiekanki to pomysł na bardzo szybkie i łatwe do zrobienia danie. Do ich przygotowania możemy wykorzystać praktycznie wszystkie warzywa. Do naszej zapiekanki potrzebne nam będą: ziemniaki, brukselka, masło, żółty ser, suszony majeranek, ostra papryka w proszku, pieprz i sól.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, doprawiamy je majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Brukselki krótko blanszujemy we wrzątku i kroimy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, warstwę brukselki i tak dalej. Ostatnią warstwą jest starty na tarce ser. Wszystko zapiekamy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zupa fasolowa
Warzywa strączkowe to znakomity zamiennik mięsa, bowiem zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka. Zupy z tych warzyw możemy traktować jako pełnowartościowe danie. Składniki: dwie szklanki białej fasoli, marchewka, pietruszka, seler, por, oliwa, majeranek suszony, czosnek, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
Fasolę namaczamy na całą noc w zimnej wodzie. Warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę, a potem podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolę, przecier, posiekany czosnek, zalewamy wodą i gotujemy, aż fasola zmięknie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Papryka faszerowana
I na koniec faszerowana papryka, którą można przygotować na wiele sposobów, dodając mięso lub robiąc wersję wegetariańską. Potrzebujemy: cztery czerwone papryki, szklankę kaszy gryczanej, kilka suszonych grzybów, bulion warzywny, suszony tymianek, oregano, sól i pieprz.
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku. Paprykę oczyszczamy z nasion, grzyby namaczamy we wrzątku i kroimy w paseczki. Przygotowujemy farsz: kaszę mieszamy z grzybami, ziołami, solą i pieprzem. Nadzienie wkładamy do wnętrza papryk. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pół godziny.