Obalamy kulinarne mity. Łosoś wcale nie jest różowy w środku

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb świata. Jadł ją już niemal każdy, a wielbicieli potraw z łososiem możemy śmiało liczyć w milionach. Delikatne różowe mięso nadaje się zarówno do zupy rybnej, jak i do wędzenia czy grillowania. Problem tylko w tym, że tak naprawdę wcale nie jest naturalnie różowe. W cyklu "Ryba na piątek" wyjaśniamy, dlaczego w rzeczywistości hodowlany łosoś jest... szary.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mięso łososia nie jest naturalnie różowe
Mięso łososia nie jest naturalnie różowe (123RF.COM)
WP

W sklepach najczęściej kupić możemy łososia pochodzącego z hodowli. Ma piękny, różowo-brzoskwiniowy kolor, który aż kusi, żeby wrzucić tę rybę do koszyka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że hodowlane łososie wcale nie mają takiej barwy. Tak naprawdę te ryby są szare, a różowy kolor zawdzięczają karotenoidowi, czyli pigmentowi dodawanemu do ich pokarmu.

WP

Zapytacie pewnie, czemu w takim razie dzikie łososie też są różowe? Ryby żyjące w środowisku naturalnym żywią się głównie małymi krewetkami, od których czerpią barwę. U łososi hodowlanych kolor trzeba wywoływać sztucznie.

Jest to jednak proces bardzo kosztowny. Portal "NowThis" donosi, że cena pigmentu dodawanego do karmy to bowiem aż 20 proc. kosztów utrzymania całej hodowli.

WP

Jedzenie karetonoidu jest stuprocentowo bezpieczne dla naszego zdrowia. Może być nawet pomocne, gdyż jest to substancja z grupy antyoksydantów, spowalniających m.in. proces starzenia.

Zobacz też: Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

WP

Dlatego jeśli znajdziemy gdzieś szarego łososia, nie mamy czego się obawiać. Jest to po prostu ryba hodowlana, która nie była karmiona pigmentem. Jej smak nie ulega przez to żadnej zmianie.

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP