Obalamy kulinarne mity. Łosoś wcale nie jest różowy w środku

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb świata. Jadł ją już niemal każdy, a wielbicieli potraw z łososiem możemy śmiało liczyć w milionach. Delikatne różowe mięso nadaje się zarówno do zupy rybnej, jak i do wędzenia czy grillowania. Problem tylko w tym, że tak naprawdę wcale nie jest naturalnie różowe. W cyklu "Ryba na piątek" wyjaśniamy, dlaczego w rzeczywistości hodowlany łosoś jest... szary.

Mięso łososia nie jest naturalnie różowe
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Brzozowska

W sklepach najczęściej kupić możemy łososia pochodzącego z hodowli. Ma piękny, różowo-brzoskwiniowy kolor, który aż kusi, żeby wrzucić tę rybę do koszyka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że hodowlane łososie wcale nie mają takiej barwy. Tak naprawdę te ryby są szare, a różowy kolor zawdzięczają karotenoidowi, czyli pigmentowi dodawanemu do ich pokarmu.

Zapytacie pewnie, czemu w takim razie dzikie łososie też są różowe? Ryby żyjące w środowisku naturalnym żywią się głównie małymi krewetkami, od których czerpią barwę. U łososi hodowlanych kolor trzeba wywoływać sztucznie.

Jest to jednak proces bardzo kosztowny. Portal "NowThis" donosi, że cena pigmentu dodawanego do karmy to bowiem aż 20 proc. kosztów utrzymania całej hodowli.

Jedzenie karetonoidu jest stuprocentowo bezpieczne dla naszego zdrowia. Może być nawet pomocne, gdyż jest to substancja z grupy antyoksydantów, spowalniających m.in. proces starzenia.

Zobacz też: Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Dlatego jeśli znajdziemy gdzieś szarego łososia, nie mamy czego się obawiać. Jest to po prostu ryba hodowlana, która nie była karmiona pigmentem. Jej smak nie ulega przez to żadnej zmianie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟