Nuggets - domowe kąski z kurczaka

Nuggets - domowe kąski z kurczakaNuggets - domowe kąski z kurczaka
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • piersi z kurczaka
  • ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek)
  • jajko
  • mąka
  • płatki kukurydziane
  • kawałek twardego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sos musztardowo-miodowy:

  • 2 łyżki musztardy
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól do smaku

Sos czosnkowy:

  • 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Składniki na sos musztardowo-miodowy dokładnie wymieszać. Podobnie postępować w przypadku sosu czosnkowego, przy czym czosnek należy przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i majonezem, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Sosy przed podaniem należy odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby smaki "przegryzły się".

Przepis

Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w średniej wielkości kawałki, takie, żeby po usmażeniu były "na jeden kęs". Oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 15 minut. Płatki kukurydziane wsypać do mocnego woreczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta, potłuc je drobno. Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać widelcem. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przepis

Kurczaczki podawać z ulubionym sosami - doskonale sprawdzą się czosnkowy i musztardowo-miodowy.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja