Nowy system oznaczania żywności w Wielkiej Brytanii
Brytyjski rząd chce wprowadzić nowy, spójny system oznaczania żywności, by ułatwić zdrowe odżywianie ? informuje serwis ?BBC News?.
Dane dotyczące wartości odżywczej mają być umieszczone z przodu opakowania. Kombinacja kolorów i cyfr pokaże, ile dany produkt zawiera tłuszczu, tłuszczu nasyconego, soli oraz cukru, a także ilu kalorii dostarcza 100 gramów.
Cyfry na zielonym tle oznaczają niską, korzystną dla zdrowia, zawartość na przykład tłuszczu, czerwone tło wskazuje na wysoką zawartość, żółte - na średnią. „System świateł ulicznych” stosowano zresztą już wcześniej. Jak wskazują badania, kolory pozwalają błyskawicznie rozpoznawać produkty o poszukiwanych przez konsumenta właściwościach.
Sposób oznaczenia ma być identyczny we wszystkich sieciach sklepów, co ułatwi kupującym porównywanie produktów.
Debata nad wprowadzeniem tego rodzaju systemu trwała aż dziesięć lat. Na oznaczenia musieli się zgodzić producenci. Ostateczna propozycja została dobrze przyjęta przez organizacje konsumenckie, które liczą na skuteczniejszą walkę z plagą otyłości.(PAP)
pmw/ krf/