Jak zmodyfikować tradycyjne przepisy?
Dla znudzonych tradycyjnym sernikiem, a także dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść sera. Z jogurtem, kasza jaglaną, a nawet... ziemniakami. Na zimno i na ciepło. Z owocami, orzechami, herbatą. Pomysłów na kulinarne eksperymenty jest mnóstwo. Poznajcie nasze propozycje jak przygotować "sernik bez sera".
Sernik z kaszy jaglanej
Modna od pewnego czasu kasza jaglana jest składnikiem wielu ciast i deserów. Nie mogło więc jej zabraknąć w jednym ze sposobów na alternatywną wersję "sernika", czyli tzw. jagielnik. Ciasto zadowoli zarówno wegan i wegetarian, jak i miłośników zdrowego żywienia i fanów modyfikacji klasycznych przepisów. Takie ciasto możemy podać z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocami, galaretką, orzechami lub pianką.
Sernik z ziemniaków
Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Dlaczego więc nie zrobić z nich ciasta? Ugotowane wcześniej ziemniaki należy wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, budyniem w proszku, mąką i proszkiem do pieczenia. Masę pieczemy około godziny i podajemy po wystudzeniu z owocami lub słodką polewą.
Sernik z tofu
Tofurnik, bo tak inaczej nazywa jest ta wersja sernika, sceptyków może zaskoczyć delikatnym smakiem. Przepisów na ciasto z tofu jest sporo. Możemy je zrobić z kaszą jaglaną, z polewą lub owocami. Tofu, źródło białka, wapnia, potasu, magnezu i fosforu sprawdza się zarówno jako składnik podanego na zimno deseru, jak i przygotowanego w piekarniku wypieku.
Wegański sernik z herbatą matcha
Sernik z herbatą to propozycja nie tylko dla wegan. Pochodząca z Japonii zielona herbata matcha znana jest z wyjątkowych właściwości odżywczych i antyoksydantów. W związku z tym przepis ten jest odpowiedni dla osób ceniących zdrowe żywienie. Ciasto z herbatą możemy podać w wersji na zimno lub po upieczeniu. Oba sposoby na przygotowanie tego zielonego specjału stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Dacie się skusić?
Sernik z jogurtu
Popularnie nazywany styropianem, sernik z jogurtu ma wielu fanów. Jak przyrządzić ten śmietankowy specjał? Do jego wykonania potrzebujemy: jogurtu greckiego, jajek, proszku do pieczenia, masła, mąki, cukru i budyniu w proszku. Proste i łatwe w przygotowaniu ciasto może przełamać kuchenną rutynę i zaskoczyć zaproszonych gości. Jednak czy jest w stanie zastąpić w polskich domach tradycyjny sernik?