WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Nowe oblicze sernika. Pomysły na ciasto bez sera

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jak zmodyfikować tradycyjne przepisy?

Obraz
© 123RF

Dla znudzonych tradycyjnym sernikiem, a także dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść sera. Z jogurtem, kasza jaglaną, a nawet... ziemniakami. Na zimno i na ciepło. Z owocami, orzechami, herbatą. Pomysłów na kulinarne eksperymenty jest mnóstwo. Poznajcie nasze propozycje jak przygotować "sernik bez sera".

/ 6Sernik z kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF

Modna od pewnego czasu kasza jaglana jest składnikiem wielu ciast i deserów. Nie mogło więc jej zabraknąć w jednym ze sposobów na alternatywną wersję "sernika", czyli tzw. jagielnik. Ciasto zadowoli zarówno wegan i wegetarian, jak i miłośników zdrowego żywienia i fanów modyfikacji klasycznych przepisów. Takie ciasto możemy podać z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocami, galaretką, orzechami lub pianką.

/ 6Sernik z ziemniaków

Obraz
© 123RF

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Dlaczego więc nie zrobić z nich ciasta? Ugotowane wcześniej ziemniaki należy wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, budyniem w proszku, mąką i proszkiem do pieczenia. Masę pieczemy około godziny i podajemy po wystudzeniu z owocami lub słodką polewą.

/ 6Sernik z tofu

Obraz
© 123RF

Tofurnik, bo tak inaczej nazywa jest ta wersja sernika, sceptyków może zaskoczyć delikatnym smakiem. Przepisów na ciasto z tofu jest sporo. Możemy je zrobić z kaszą jaglaną, z polewą lub owocami. Tofu, źródło białka, wapnia, potasu, magnezu i fosforu sprawdza się zarówno jako składnik podanego na zimno deseru, jak i przygotowanego w piekarniku wypieku.

/ 6Wegański sernik z herbatą matcha

Obraz
© 123RF

Sernik z herbatą to propozycja nie tylko dla wegan. Pochodząca z Japonii zielona herbata matcha znana jest z wyjątkowych właściwości odżywczych i antyoksydantów. W związku z tym przepis ten jest odpowiedni dla osób ceniących zdrowe żywienie. Ciasto z herbatą możemy podać w wersji na zimno lub po upieczeniu. Oba sposoby na przygotowanie tego zielonego specjału stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Dacie się skusić?

/ 6Sernik z jogurtu

Obraz
© 123RF

Popularnie nazywany styropianem, sernik z jogurtu ma wielu fanów. Jak przyrządzić ten śmietankowy specjał? Do jego wykonania potrzebujemy: jogurtu greckiego, jajek, proszku do pieczenia, masła, mąki, cukru i budyniu w proszku. Proste i łatwe w przygotowaniu ciasto może przełamać kuchenną rutynę i zaskoczyć zaproszonych gości. Jednak czy jest w stanie zastąpić w polskich domach tradycyjny sernik?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości