Nowe oblicze sernika. Pomysły na ciasto bez sera

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jak zmodyfikować tradycyjne przepisy?

Obraz
© 123RF

Dla znudzonych tradycyjnym sernikiem, a także dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą jeść sera. Z jogurtem, kasza jaglaną, a nawet... ziemniakami. Na zimno i na ciepło. Z owocami, orzechami, herbatą. Pomysłów na kulinarne eksperymenty jest mnóstwo. Poznajcie nasze propozycje jak przygotować "sernik bez sera".

/ 6Sernik z kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF

Modna od pewnego czasu kasza jaglana jest składnikiem wielu ciast i deserów. Nie mogło więc jej zabraknąć w jednym ze sposobów na alternatywną wersję "sernika", czyli tzw. jagielnik. Ciasto zadowoli zarówno wegan i wegetarian, jak i miłośników zdrowego żywienia i fanów modyfikacji klasycznych przepisów. Takie ciasto możemy podać z dowolnymi dodatkami, na przykład z owocami, galaretką, orzechami lub pianką.

/ 6Sernik z ziemniaków

Obraz
© 123RF

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Dlaczego więc nie zrobić z nich ciasta? Ugotowane wcześniej ziemniaki należy wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, budyniem w proszku, mąką i proszkiem do pieczenia. Masę pieczemy około godziny i podajemy po wystudzeniu z owocami lub słodką polewą.

/ 6Sernik z tofu

Obraz
© 123RF

Tofurnik, bo tak inaczej nazywa jest ta wersja sernika, sceptyków może zaskoczyć delikatnym smakiem. Przepisów na ciasto z tofu jest sporo. Możemy je zrobić z kaszą jaglaną, z polewą lub owocami. Tofu, źródło białka, wapnia, potasu, magnezu i fosforu sprawdza się zarówno jako składnik podanego na zimno deseru, jak i przygotowanego w piekarniku wypieku.

/ 6Wegański sernik z herbatą matcha

Obraz
© 123RF

Sernik z herbatą to propozycja nie tylko dla wegan. Pochodząca z Japonii zielona herbata matcha znana jest z wyjątkowych właściwości odżywczych i antyoksydantów. W związku z tym przepis ten jest odpowiedni dla osób ceniących zdrowe żywienie. Ciasto z herbatą możemy podać w wersji na zimno lub po upieczeniu. Oba sposoby na przygotowanie tego zielonego specjału stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Dacie się skusić?

/ 6Sernik z jogurtu

Obraz
© 123RF

Popularnie nazywany styropianem, sernik z jogurtu ma wielu fanów. Jak przyrządzić ten śmietankowy specjał? Do jego wykonania potrzebujemy: jogurtu greckiego, jajek, proszku do pieczenia, masła, mąki, cukru i budyniu w proszku. Proste i łatwe w przygotowaniu ciasto może przełamać kuchenną rutynę i zaskoczyć zaproszonych gości. Jednak czy jest w stanie zastąpić w polskich domach tradycyjny sernik?

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw