Nigdy więcej ciepłego piwa. Przepisy na szybkie schładzanie
Temperatura jak z lodówki w kilka minut
Polacy w średnim wieku pamiętają często jedną rzecz: to nieprawda, że w Polsce Ludowej nie było zachodniej coli. Była, po prostu nikt nie uważał jej za coś fenomenalnego. Ot – słodzona woda w butelce. Trzeba było dopiero stanąć na głowie żeby dostać paszport,a następnie trafić na zgniły zachód, żeby docenić orzeźwiający smak napoju. Różnica między colą z GS-u a tą z Coopu była jedna: temperatura. Chłód napoju jest warunkiem koniecznym jego orzeźwiającej mocy, a niektóre produkty na ciepło są wręcz zbyt intensywne w smaku. Ale co jeśli ze sklepu przynosimy ciepły napój, a w domu nie możemy się doczekać, aż będzie gotowy do picia? Oto kilka praktycznych porad dotyczących szybkiego schładzania napojów.
Używaj kupnego lodu
Coraz częściej w sklepach i na stacjach benzynowych spotyka się gotowe kostki lodu do kupienia, przeważnie w kilogramowych workach. Kosztują około czterech złotych i wielu zastanawia się, po co właściwie kupować zmrożoną wodę. Jednak wyprodukowany w przemysłowych maszynach i przechowywany w wydajnych zamrażarkach w sklepie lód ma wiele przewag nad domowym. Nie tylko powinien być przejrzysty jak kryształ, lecz także, tak tak, wolniej topnieć. Wypełnij szklankę lodem po brzegi i wlej ulubiony napój – będzie natychmiast odpowiednio chłodny.
Schładzaj naczynia
Nawet optymalna temperatura wina czy piwa w butelce niekoniecznie będzie odpowiednia w szklance, jeśli tę właśnie wyjęliśmy z szafki. W nowoczesnych barach szkło przechowywane jest w zamrażarkach. W domu też jest to zalecane, ale szuflady naszych zamrażalników przeważnie nie mają dostatecznej pojemności, żeby pomieścić różne rodzaje kieliszków razem z resztkami obiadów i wyporcjowanymi warzywami na patelnię. Dlatego warto na kilka minut przed podaniem wypełnić szklankę lodem, a później ją opróżnić. Szkło świeżo wyjęte ze zmywarki i jeszcze gorące łatwo schłodzić zimną wodą. Byle powoli, żeby nie pękło od szoku.
Posól kubełek z lodem
Srebrzyste kubełki, w których trzymamy szampana pod lodem, są praktyczne i eleganckie, ale sprawdzi się w tej funkcji każde naczynie o odpowiednim kształcie. Pamiętajmy, że lód jest skuteczny, ale jeszcze lepiej wymieszać go z zimną wodą. Wodę warto dodatkowo przyprawić szczerą garścią soli – temperatura takiego roztworu może mieć nawet kilkanaście stopni mniej niż zero, a woda nie zamarza.
Użyj sztuczki ze ściereczką
Wiele napojów wymaga gwałtownego schłodzenia, ale nie pozwala się używać z lodem – na przykład wino ze sklepu pod domem, kupione na ostatnią chwilę na przyjście przyjaciółek. W takich sytuacjach pomocny będzie papierowy ręcznik lub kuchenna ścierka. Owijamy nim/nią butelkę szczelnie i oblewamy zimną wodą, a potem wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Woda szybko zamarznie, a wino w butelce w ścisłym kontakcie z lodem bardzo szybko się schłodzi.