Niezwykłe zastosowanie coca-coli w kuchni

Po najpopularniejszy na świecie napój gazowany sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy chcemy ugasić pragnienie i zaznać słodyczy. Jednak coca-cola sprawdza się także w roli składnika rozmaitych potraw, zarówno deserów, jak i dań mięsnych. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Coca-colaCoca-cola sprawdzi się jako składnik ciast i marynat
Źródło zdjęć: © 123RF

Żeberka w coli

Szukasz prostego, a jednocześnie smacznego dania obiadowego? Spróbuj jak smakuje połączenie popularnych w polskiej kuchni żeberek wieprzowych z powidłami i… coca-colą.

Zadanie jest banalne. Potrzebujemy około kilograma dość mięsistych żeberek, które kroimy na mniejsze porcje (każda z nich powinna mieć 1-2 kostki), po czym oprószamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem i obkładamy 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy emulsją przygotowaną z coca-coli (około pół szklanki) wymieszanej z keczupem (szklanka) oraz powidłami śliwkowymi (2-3 łyżki). Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. Serwujemy z frytkami, ziemniaczanym puree albo po prostu świeżym chlebem lub bagietką.

Brownie z colą

Bez brownie, czyli lekko zakalcowatego ciasta czekoladowego, trudno sobie wyobrazić amerykańską kuchnię. Wszak jedną z ulubionych lunchowych przekąsek mieszkańców USA jest kawał tego specjału popity kawą. Przepisów na brownie istnieje mnóstwo, do przygotowania pysznego ciasta można wykorzystać m.in. coca-colę.

Ciepła woda z cytryną na czczo

Na początku do przesianej mąki pszennej (2 szklanki) dodajemy podobną ilość cukru trzcinowego, mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczone masło (pół kostki) zmieszane wcześniej z olejem roślinnym (pół szklanki), coca-colą (szklanka) oraz kakao (3-4 łyżki). Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy maślankę (pół szklanki), w której wymieszaliśmy proszek do pieczenia (łyżeczka). Wbijamy dwa jajka i dolewamy aromat waniliowy (łyżeczkę). Wszystko wyrabiamy na gładką masę, którą wlewamy do formy keksowej. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. Jeszcze ciepłe ciasto możemy wzbogacić polewą przygotowaną z masła (pół kostki), coca-coli (6-8 łyżek), cukru pudru (50 dag) i kakao (3 łyżeczki). Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, a następnie gorącą polewą pokrywamy brownie.

Karkówka w coli

Niekwestionowana królowa grillowego menu. Odpowiednio przyrządzona karkówka będzie zachwycała smakiem, kruchością i soczystością. Jak to osiągnąć? Zamarynować ją w… coca-coli.

Marynatę przygotowujemy dzień przed grillowaniem. Pół szklanki coca-coli mieszamy z olejem rzepakowym (1/3 szklanki), musztardą sarepską (3 łyżki), pikantnym keczupem (3 łyżki) oraz 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką (po łyżeczce) i suszonym oregano (łyżeczka). Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, po czym zalewamy marynatą, a naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z zalewy i grillujemy, po około 10 minut z każdej strony.

skrzydełka
© 123RF

Skrzydełka glazurowane w coli

Smakowite skrzydełka z kurczaka to klasyka amerykańskiej kuchni, wypromowana na świecie przede wszystkim przez sieć restauracji KFC. Jak przygotować taki specjał w domowym zaciszu?

Potrzebujemy około kilograma skrzydełek, które najpierw dokładnie oczyszczamy (niekiedy mogą się na nich znajdować resztki piór) i pozbawiamy końcówek zwanych lotkami. Następnie oprószamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złocistego koloru przekładamy je do garnka, dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę z limonki, ewentualnie – jeśli lubimy bardziej pikantne smaki – posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy przez 1-2 minuty i zalewamy coca-colą (szklanka), octem jabłkowym (łyżka) i sosem sojowym (3-4 łyżki). Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta emulsja oblepiająca skrzydełka. Serwujemy je z frytkami i surówkami, np. typu coleslaw.

Naleśniki z colą

Naleśniki to przysmak uniwersalny, który możemy zjeść na lunch, ale również sprawdzający się jako danie podawane na obiad czy kolację. Jeśli lubimy eksperymenty kulinarne warto przekonać się, jak smakuje naleśnikowe ciasto przygotowane z dodatkiem coca-coli.

Mąkę pszenną (szklanka), mleko (szklanka), coca-colę (3-4 szklanki), dwa jajka (powinny mieć temperaturę pokojową), trzy łyżki roztopionego masła oraz szczyptę soli miksujemy na gładką masę, nie za gęstą i nie za rzadką (powinna spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnie przeznaczonej do nich patelni, płaskiej i szybko się nagrzewającej. Serwujemy je z tradycyjnym farszem z twarogu, cukru waniliowego i rodzynków, ewentualnie dżemem owocowym lub nutellą.

Galaretka z coca-coli

Na koniec pomysł na banalnie prosty deser dla miłośników coca-coli. 2 łyżeczki żelatyny wsypujemy do zimniej wody (pół) szklanki, po czym zagotowujemy, by się rozpuściła. Jeszcze gorącą wlewamy do coca-coli (2 szklanki), mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec przelewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce, aż do zastygnięcia. Galaretkę podajemy z bitą śmietaną (wystarczy ubić 500 ml śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego).

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥