Jak zrobić lody miodowe?

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że miód to produkt o imponujących walorach odżywczych. Jego zaletą jest również możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni – świetnie sprawdza się zarówno na kanapkach, jak i w składzie ciast, deserów czy koktajlów. Z miodu przygotujemy też pyszne, orzeźwiające lody…

LodyDo przygotowania lodów można wykorzystać różne rodzaje miodu
Źródło zdjęć: © 123RF

Człowiek jada miód od niepamiętnych czasów. Z badań archeologicznych wynika, że ceniono go już w epoce neolitu, 9-10 tysięcy lat przed naszą erą. Był jednym z ulubionych przysmaków dawnych Słowian, cieszył się ogromną popularnością także w starożytnym Egipcie, Rzymie czy Grecji.

Przed wiekami miód stosowano przede wszystkim jako środek słodzący oraz substrat do produkcji miodów pitnych. Jednak nie tylko, gdyż np. Wikingowie chętnie używali go do konserwowania owoców oraz… ryb. Od dawna człowiek wykorzystuje walory smakowe pszczelego produktu do przygotowywania pysznych deserów, w tym lodów.

Dziś już nie wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł, by skosztować zamrożonego miodu. Taki specjał na pewno był znany w czasach Imperium Rzymskiego. Cesarz Neron zajadał się lodem mieszanym z miodem, gniecionymi malinami i imbirem. Aleksander Wielki podobnym przysmakiem karmił natomiast swoich żołnierzy, by poprawić ich nastrój.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Dziś lody miodowe nie są szczególnie popularne. Trudno je znaleźć w sklepie czy lodziarni. Na szczęście bez większego problemu przygotujemy je samodzielnie.

Miód – wartości odżywcze

Miód jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. W jego składzie dominują cukry proste: fruktoza i glukoza, dzięki którym jest łatwo przyswajalny i nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym. Dostarcza solidnej dawki cennych składników odżywczych: witamin (tiaminy, ryboflawiny, kwasu nikotynowego, kwasu pantotenowego, pirydoksyny, biotyny, kwasu foliowego i kwasu askorbinowego), aminokwasów, kwasów organicznych oraz makro- i mikroelementów (potasu, żelaza, wapnia, sodu, manganu, fosforu, kobaltu oraz miedzi).

Miody o ciemniejszej barwie: spadziowy, gryczany czy wrzosowy, charakteryzują się wyższą zawartością polifenoli, przede wszystkim kwasów fenolowych i flawonoidów. To związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wymiatające wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu oraz sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

Oligosacharydy występujące w miodzie zaliczane są do prebiotyków regulujących równowagę mikroflory jelitowej. Produkt słynie także z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, neutralizuje blisko 60 typów szkodliwych grzybów, wirusów czy bakterii, nawet opornych na antybiotyki.

Jaki miód od lodów?

Do przygotowania lodów można wykorzystać różne rodzaje miodu, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się np. lipowy, słodki, ale jednocześnie łagodny. To od wieków jeden z ulubionych produktów na polskich stołach. Pisał o nim już Jan Kochanowski we fraszce "Na lipę": "Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły".

Pyszne lody uzyskamy także z miodu malinowego, bardzo słodkiego, choć jednocześnie lekko kwaskowego, a nawet cytrusowego. Ciekawym produktem jest też miód faceliowy, pozyskiwany z kwiatów facelii. Ma jasno-żółtą barwę i kwaskowy, słodki smak oraz lekko ziołowy aromat.

Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, do przygotowania lodów możemy użyć miodu gryczanego, słodkiego, piekącego i silnie ziołowego. Interesujący deser uzyskamy również na bazie miodu lawendowego – i­ntensywnego i długo utrzymującego się na podniebieniu, charakteryzującego się specyficznym aromatem kwiatów lawendy.

Lody miodowe – jak to zrobić

Przepisów na lody miodowe jest wiele, zasadniczo receptury możemy podzielić na te, które wykorzystują żółtka i te, w których nie używa się jajek. Zacznijmy do pierwszej wersji.

Na początku ucieramy na puszystą masę pięć żółtek (muszą być bardzo świeże) oraz cukier, trzcinowy lub muscovado (łyżkę). Następnie dodajemy 2-3 łyżki miodu, najlepiej płynnego, i miksujemy, aż do połączenia składników. Później przekładamy naczynie do kąpieli wodnej i jeszcze przez kilka minut ubijamy trzepaczką. Pozostawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy 3-4 łyżki gęstego jogurtu greckiego, cały czas ubijając trzepaczką. Na koniec do masy powoli dodajemy schłodzoną i ubitą śmietaną 36-procentową (400 ml). Dokładnie mieszamy.

Później najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia umieszczamy miodową masę w zamrażalniku, na kilka godzin. Co pół godziny warto ją miksować, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu.

Lody miodowe możemy też przygotować bez żółtek. Dobrze schłodzoną śmietanę 36-procentową (400 ml) ubijamy za pomocą miksera lub w robocie planetarnym na puszystą masę, następnie dodajemy 3-4 łyżki miodu wymieszanego ze schłodzonym, słodzonym mlekiem skondensowanym (trochę mniej niż pół puszki). Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zamrażamy lub umieszczamy w maszynce do lodów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw