Nietypowe przetwory na zimę

Koniec wakacji to najwyższy czas, by zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Na straganach jest mnóstwo warzyw, za którymi już niedługo będziemy tęsknić. Warto więc zachować smaki końca lata w słoikach - w postaci przetworów.

Obraz

/ 10Przygotuj się na zimę

Obraz
© Thinkstock

Koniec wakacji to najwyższy czas, by zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Na straganach jest mnóstwo warzyw, za którymi już niedługo będziemy tęsknić. Warto więc zachować smaki końca lata w słoikach - w postaci przetworów.

Potrzebujemy po kilogramie czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 10 ząbków czosnku, sól, pieprz i oliwę (dobrej jakości). Paprykę wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika, a gdy skórka zacznie się robić czarna, przekładamy ją do papierowych torebek. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy wzdłuż na cztery części i wkładamy dość ciasno do wyparzonych słoiczków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i zalewamy oliwą. Gotowe i pyszne!

AD/mmch

/ 10Papryka marynowana

Obraz
© archiwum

A to inny, bardziej popularny sposób na zachowanie prawdziwego smaku papryki. Przygotowujemy po trzy strąki papryki w trzech kolorach, dwa ząbki czosnku, liść laurowy, cztery niewielkie cebule, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, ocet i oliwę. Najpierw przygotowujemy zalewę ze szklanki octu, czterech szklanek wody, łyżeczki soli i dwóch łyżek cukru. Całość gotujemy i studzimy. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę układamy pionowo w słoiczkach i zalewamy. Na koniec dodajemy do każdego słoiczka łyżkę oliwy i pasteryzujemy w garnku z gorącą, ale nie wrzącą wodą około 10 minut.

/ 10Bakłażany na ostro

Obraz
© archiwum

To bardzo ekstrawagancka potrawa, ale każdy gość będzie zachwycony, gdy coś takiego dostanie na talerzu w środku zimy. Kroimy w plastry kilka bakłażanów (około kilograma). Smażymy je na oliwie około 10 minut i przekładamy do miski, skrapiając sokiem z cytryny. Na pozostałej oliwie smażymy posiekane trzy ząbki czosnku, mały kawałek imbiru i ostrą papryczkę. Dodajemy do bakłażanów, solimy i posypujemy łyżką ziaren gorczycy. Wystudzone bakłażany przekładamy do małych słoiczków i zalewamy oliwą.

/ 10Fasolka szparagowa w zalewie

Obraz
© archiwum

To doskonały dodatek do zimowych obiadów. I bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy dwa kilogramy fasolki szparagowej, pęczek koperku, łyżkę tymianku, łyżkę gorczycy, sól i wodę. Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i układamy pionowo w słoiczkach. Dodajemy posiekany koperek, tymianek i gorczycę. Następnie gotujemy wodę z solą i wystudzoną zalewamy fasolkę. Dokładnie zamykamy i pasteryzujemy w temp. 80 stop. C około 10 minut.

/ 10Buraczki marynowane

Obraz
© archiwum

Gotujemy kilogram małych buraczków, studzimy je i obieramy. Jeśli mamy tylko większe, kroimy je na ćwiartki. Układamy w słoiczkach i dodajemy do każdego nasiona kopru, po listku laurowym i dwa - trzy ząbki czosnku. Gotujemy dwie szklanki wody z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką soli i połową szklanki octu. Zalewamy buraczki tą zalewą i pasteryzujemy 15 minut w temp. 80 stop. C.

/ 10Cukinia lub dynia w marynacie

Obraz
© archiwum

Najpierw gotujemy zalewę z trzech szklanek wody, połowy szklanki octu, łyżki cukru, dwóch łyżeczek soli, liścia laurowego, łyżeczki ziaren pieprzu i ziela angielskiego. W zależności od wybranego warzywa bierzemy cukinię lub dynię. Cukinii nie obieramy, dynię tak. Kroimy w kostkę i układamy w wyparzonych słoiczkach. Zalewamy, dodajemy przyprawy z zalewy i pasteryzujemy zamknięte słoiczki przez 15 minut.

/ 10Pasteryzowane kalafiory

Obraz
© archiwum

Kalafiory dzielimy na różyczki, obgotowujemy we wrzątku przez dwie minuty i układamy w słojach. Przygotowujemy zalewę z litra wody, dwóch łyżek soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Zalewamy kalafiora, zamykamy słoje i pasteryzujemy 15 minut. Zimą wystarczy tylko wrzucić je do wrzątku, polać masłem i bułką tartą i mamy kalafiory - takie jak latem.

/ 10Marchewka pasteryzowana

Obraz
© archiwum

Pasteryzować możemy także marchew, szczególnie, gdy jest młoda. Taką marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w spore krążki. Zalewę przygotowujemy z dwóch szklanek wody, trzech łyżek cukru, łyżeczki soli i łyżeczki kwasku cytrynowego. Do wrzącej zalewy wrzucamy marchewki i obgotowujemy około 10 minut. Przekładamy do słoików, zalewamy, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 15 minut i gotowe. Znakomite są podsmażane na maśle.

/ 10Zimowa mizeria

Obraz
© archiwum

Smak gruntowych ogórków najłatwiej zachować w mizerii, którą na zimę wyjątkowo łatwo przygotować. Potrzebujemy około 5 kilogramów obranych ogórków, dwie duże cebule, trzy łyżki soli, łyżkę cukru i szklankę octu. Ogórki kroimy, jak na mizerię, szatkujemy cebule, dodajemy cukier, sól i ocet, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. Następnie napychamy szczelnie małe słoiczki i pasteryzujemy około 15 minut. Naprawdę warto!

10 / 10Grzyby marynowane

Obraz
© archiwum

I na koniec - grzyby, które już się w naszych lasach pojawiły. Najpierw zalewa - dwie szklanki wody gotujemy ze szklanką octu, łyżką cukru, łyżeczką soli, pieprzem, liściem laurowym i kilkoma goździkami. Grzyby czyścimy i gotujemy z cebulą (obraną, ale nie krojoną) i solą. Cebulę wyrzucamy, podgotowane grzyby myjemy jeszcze raz pod bieżącą wodą, wkładamy do słoiczków i zalewamy gorącą marynatą. I gotowe.

AD/mmch

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany