Nietypowe przetwory na zimę
Przygotuj się na zimę
Koniec wakacji to najwyższy czas, by zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Na straganach jest mnóstwo warzyw, za którymi już niedługo będziemy tęsknić. Warto więc zachować smaki końca lata w słoikach - w postaci przetworów.
Koniec wakacji to najwyższy czas, by zacząć przygotowywać przetwory na zimę. Na straganach jest mnóstwo warzyw, za którymi już niedługo będziemy tęsknić. Warto więc zachować smaki końca lata w słoikach - w postaci przetworów.
Kolorowa papryka z czosnkiem
Potrzebujemy po kilogramie czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 10 ząbków czosnku, sól, pieprz i oliwę (dobrej jakości). Paprykę wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika, a gdy skórka zacznie się robić czarna, przekładamy ją do papierowych torebek. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy wzdłuż na cztery części i wkładamy dość ciasno do wyparzonych słoiczków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i zalewamy oliwą. Gotowe i pyszne!
AD/mmch