Niedoceniane warzywo w roli głównej. Potrawka z brukwi poleca się na obiad
Brukiew to wspaniałe warzywo. - U mnie w domu mama i babcia robiły z niej pyszną zupę na gęsinie. Ja lubiłam jeść ją surową, ale musiała być pokrojona w bardzo cienkie plasterki. Dziś u mnie jako główne warzywo w potrawce. Super sprawdzi się jako dodatek do tłuczonych ziemniaków i pieczona z ziołami - pisze autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną brukiew i marchewkę oraz paprykę. Smaż 3 min.
- Wsyp przyprawy, wlej passatę i wodę. Gotuj do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj soczewicę i gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu. W razie potrzeby dolej wodę.
- Całość dopraw do smaku. Gotowe danie posyp natką pietruszki. Zamiast brukwi można użyć batatów lub dyni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl