Trwa ładowanie...
dth8zi4
Katarzyna Kwella
02-02-2022 09:50

Niedoceniane warzywo w roli głównej. Potrawka z brukwi poleca się na obiad

Przepis

Brukiew to wspaniałe warzywo. - U mnie w domu mama i babcia robiły z niej pyszną zupę na gęsinie. Ja lubiłam jeść ją surową, ale musiała być pokrojona w bardzo cienkie plasterki. Dziś u mnie jako główne warzywo w potrawce. Super sprawdzi się jako dodatek do tłuczonych ziemniaków i pieczona z ziołami - pisze autorka bloga "Kwelka gotuje".

dth8zi4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 1 mała brukiew (ok. 700 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 garście czerwonej (ok. 100 g)
  • pół łyżeczki suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki majeranku
  • natka pietruszki do posypania
  • duża szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), 1 szklanka wody
Przepis
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną brukiew i marchewkę oraz paprykę. Smaż 3 min.
  • Wsyp przyprawy, wlej passatę i wodę. Gotuj do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj soczewicę i gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu. W razie potrzeby dolej wodę.
  • Całość dopraw do smaku. Gotowe danie posyp natką pietruszki. Zamiast brukwi można użyć batatów lub dyni.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Niedoceniane warzywo w roli głównej. Potrawka z brukwi poleca się na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dth8zi4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dth8zi4
dth8zi4
dth8zi4
dth8zi4
Więcej tematów
dth8zi4