Niedoceniane warzywo w roli głównej. Potrawka z brukwi poleca się na obiad
Brukiew to wspaniałe warzywo. - U mnie w domu mama i babcia robiły z niej pyszną zupę na gęsinie. Ja lubiłam jeść ją surową, ale musiała być pokrojona w bardzo cienkie plasterki. Dziś u mnie jako główne warzywo w potrawce. Super sprawdzi się jako dodatek do tłuczonych ziemniaków i pieczona z ziołami - pisze autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 mała brukiew (ok. 700 g)
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 garście czerwonej (ok. 100 g)
- pół łyżeczki suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki majeranku
- natka pietruszki do posypania
- duża szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), 1 szklanka wody
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną brukiew i marchewkę oraz paprykę. Smaż 3 min.
- Wsyp przyprawy, wlej passatę i wodę. Gotuj do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj soczewicę i gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu. W razie potrzeby dolej wodę.
- Całość dopraw do smaku. Gotowe danie posyp natką pietruszki. Zamiast brukwi można użyć batatów lub dyni.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze