Niebezpieczne nowalijki. Sprawdź, zanim zaczniesz się nimi zajadać
O pestycydach w pierwszych warzywach mówiła w #dziejesienazywo Anna Jelonek.
Ty też czekałeś z niecierpliwością na pierwsze warzywa? Choć nowalijki są cennym źródłem witamin i minerałów, lepiej na nie uważać. Dietetyk Anna Jelonek w programie #dziejesienazywo mówi, że warzywa te hoduje się przeważnie w szklarni, czyli w sposób nienaturalny. Dlatego mogą zawierać niebezpieczne związki. Prawdą jest też popularny sąd, że nawożąc warzywa, sprawiamy, że "chłoną" więcej azotanów.
Pamiętajmy jednak, że zanim warzywa czy owoce trafią do sklepu, muszą przejść odpowiednią kontrolę. Zbyt wysoki poziom pestycydów powoduje, że produkt nie może być sprzedawany. Dlatego należy zachować zdrowy rozsądek - jeśli przed spożyciem nowalijki odpowiednio umyjemy, azotany nie będą nam zagrażać.