Nie wyrzucaj skórki od cytryny. Zdziwisz się, na jaką dolegliwość może pomóc

Przyzwyczailiśmy się do tego, że wykorzystujemy tylko miąższ cytryny i jej sok, skórka natomiast zwykle ląduje w koszu. To duży błąd, ponieważ może być doskonałym remedium na powszechną i bardzo przykrą dolegliwość – bóle stawów.

Nowe zastosowanie skórki cytryny
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Każdy, kto cierpi na bóle stawów wie, jak bywają uciążliwie, znacznie pogarszając jakość życia. Ich przyczyn może być bardzo wiele, od niezdrowego stylu życia, po poważniejsze choroby. Okazuje się, że pomóc w zwalczeniu tego bólu może nam coś tak prozaicznego jak skórka od cytryny. Tak przynajmniej przekonuje portal poświęcony zdrowiu "Healthy Food Choice". Czytamy tam, że działanie skórki od cytryny jest natychmiastowe, chyba zatem warto spróbować.

Faktem jest, że skórka zawiera kilka razy więcej cennych składników odżywczych, niż sok z cytryny – witaminy C, A, wapnia, potasu, beta karotenu i innych. Stwierdzono też szereg jej wyjątkowych właściwości – zwalcza komórki rakowe, pozwala oczyścić naczynia krwionośne, oczyszcza organizm, wzmacnia kości czy zmniejsza ryzyko osteoporozy.

Jak zastosować ją na bolące stawy? Autorzy tekstu zalecają, by najpierw ją dokładnie zmielić, a następnie odcedzić z wody na sitku. Tak powstałą papkę przykładamy do bolącego miejsca i owijamy, na przykład bandażem. Taki okład mamy nosić przez kilka godzin.

Drugim sposobem jest wykonanie maści ze skórki cytryny z dodatkiem liści eukaliptusa. Należy obrać dwie cytryny i przełożyć skórki do szklanego słoika bądź szklanej miseczki z pokrywką. Następnie zalać je dobrej jakości oliwą. Na koniec dokładamy liście eukaliptusa i zamykamy pojemnik. Odstawiamy go na 2 tygodnie.
Po tym czasie bierzemy gazę lub kawałek materiału, moczymy go w oliwie i przykładamy do bolącego miejsca. Całość obwiązujemy bandażem, by nie spadło. Najlepsze efekty ma przynosić robienie okładów na noc.

Niezależnie od tego, na jakie zastosowanie skórki od cytryny się zdecydujemy, pamiętajmy, by przez użyciem dokładnie umyć owoc. Na skórce może być bowiem mnóstwo pozostałości po pestycydach, które są trujące i mogą wywoływać podrażnienia lub alergie.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał