Nie wyrzucaj skórki od cytryny. Zdziwisz się, na jaką dolegliwość może pomóc

Przyzwyczailiśmy się do tego, że wykorzystujemy tylko miąższ cytryny i jej sok, skórka natomiast zwykle ląduje w koszu. To duży błąd, ponieważ może być doskonałym remedium na powszechną i bardzo przykrą dolegliwość – bóle stawów.

Nowe zastosowanie skórki cytryny
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Każdy, kto cierpi na bóle stawów wie, jak bywają uciążliwie, znacznie pogarszając jakość życia. Ich przyczyn może być bardzo wiele, od niezdrowego stylu życia, po poważniejsze choroby. Okazuje się, że pomóc w zwalczeniu tego bólu może nam coś tak prozaicznego jak skórka od cytryny. Tak przynajmniej przekonuje portal poświęcony zdrowiu "Healthy Food Choice". Czytamy tam, że działanie skórki od cytryny jest natychmiastowe, chyba zatem warto spróbować.

Faktem jest, że skórka zawiera kilka razy więcej cennych składników odżywczych, niż sok z cytryny – witaminy C, A, wapnia, potasu, beta karotenu i innych. Stwierdzono też szereg jej wyjątkowych właściwości – zwalcza komórki rakowe, pozwala oczyścić naczynia krwionośne, oczyszcza organizm, wzmacnia kości czy zmniejsza ryzyko osteoporozy.

Jak zastosować ją na bolące stawy? Autorzy tekstu zalecają, by najpierw ją dokładnie zmielić, a następnie odcedzić z wody na sitku. Tak powstałą papkę przykładamy do bolącego miejsca i owijamy, na przykład bandażem. Taki okład mamy nosić przez kilka godzin.

Drugim sposobem jest wykonanie maści ze skórki cytryny z dodatkiem liści eukaliptusa. Należy obrać dwie cytryny i przełożyć skórki do szklanego słoika bądź szklanej miseczki z pokrywką. Następnie zalać je dobrej jakości oliwą. Na koniec dokładamy liście eukaliptusa i zamykamy pojemnik. Odstawiamy go na 2 tygodnie.
Po tym czasie bierzemy gazę lub kawałek materiału, moczymy go w oliwie i przykładamy do bolącego miejsca. Całość obwiązujemy bandażem, by nie spadło. Najlepsze efekty ma przynosić robienie okładów na noc.

Niezależnie od tego, na jakie zastosowanie skórki od cytryny się zdecydujemy, pamiętajmy, by przez użyciem dokładnie umyć owoc. Na skórce może być bowiem mnóstwo pozostałości po pestycydach, które są trujące i mogą wywoływać podrażnienia lub alergie.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów