Nie tylko wątróbka. Smakowite pomysły na podroby.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Mięso drugiej kategorii?

Obraz
© 123RF

Nasze babcie przyrządzały wątróbkę, płucka, móżdżki, nerki czy ozorki na wiele sposobów. Dziś coraz częściej wracamy do podrobów. Nie są już one traktowane jako produkty drugiej kategorii. Nikogo nie dziwi więc obecność serca, grasicy, ozorów w karcie dań wykwintnej restauracji.

/ 6Wątróbka drobiowa smażona z cebulką

Obraz
© 123RF

Na początek klasyka - drobiowa wątróbka smażona z cebulką. Mimo że danie jest proste w przygotowaniu, a skłądniki tanie i łatwo dostępne, musimy wykazać się odrobiną wprawy i cierpliwości. Wątróbka musi być lekko różowa i soczysta w środku. Smażona zbyt długo stanie się niesmaczna. Wcześniej należy ją opłukać, oczyścić z żyłek i moczyć w mleku przez ok. 2 godziny, by pozbyć się ewentualnej goryczki. By była miękka, solimy ją dopiero po usmażeniu. Smażymy krótko, obracając, by zarumieniła się ze wszystkich stron. Uwaga! Może pryskać na patelni, dlatego warto zaopatrzyć się w metalową siatkę do smażenia.

/ 6Ozorki w sosie chrzanowym

Obraz
© 123RF

Ozorki wieprzowe lub wołowe są popularne nie tylko w polskiej kuchni. Klasycznie podaje się je w sosie chrzanowym, musztardowym lub w galarecie. Po ugotowaniu po prostu rozpływają się w ustach. Doskonale smakują tez z grilla. Ozorki gotujemy w bulionie do miękkości, czyli ok. 1,5 godziny, w przeciwnym razie będą niesmaczne. Sos chrzanowy możemy podkręcić gałką muszkatołową i odrobiną świeżo mielonego białego pieprzu. Do tego ziemniaczane puree i zasmażane buraczki. Będzie pysznie!

/ 6Móżdżek dla koneserów

Obraz
© 123RF

Móżdżek wieprzowy to jedno z najlepszych i najdelikatniejszych polskich dań staropolskich. Niestety coraz rzadziej gości na naszych stołach. W restauracjach jednak kosztuje niemało. Jeśli jedna uda nam się kupić móżdżek w sklepie mięsnym, spróbujmu przygotować go w domu. To wcale nie jest trudne. Móżdżki dokładnie myjemy i moczymy w wodzie z łyżką octu. Następnie zdejmujemy białą błonkę i obtaczamy móżdżki w mące, jajku i (opcjonalnie) bułce tartej. Smażymy na oliwie, solimy dopiero na półmisku, dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatność tego dania zachwyci praktycznie każdego mięsożercę.

/ 6Pierogi z płuckami

Obraz
© iStock.com

Kto choć raz miał okazję spróbować pierogów z płuckami, wie że ich smaku nie da się podrobić. W porównaniu z pierogami z mięsem są dużo lżejsze. Sekret tkwi w składnikach, które muszą być bardzo dobrej jakości, oraz mocno doprawionym farszu. Powinniśmy jednak pamiętać, że płucka są ciężkostrawne i zawierają niewiele wysokowartościowego białka. Dlatego też nie nalezy zbyt często sięgać po ten produkt. Z drugiej strony są bogate w kolagen i elastynę - co sprawia, że trzeba je długo gotować. Do ugotowanych płucek możemy dodać kiszoną kapustę. Do tego przyrumieniona cebulka.

/ 6Gulasz z żołądków

Obraz
© 123RF

Z drobiowych żołądków lub serduszek możemy przygotować pyszny gulasz. Pamiętajmy jednak, że podroby bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania. Muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał