Nie tylko pięknie wyglądają, ale też dobrze smakują. Tymi kwiatami odmienisz swoją kuchnię

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 4Jadalne kwiaty nadadzą twojej kuchni charakteru

Obraz
© 123RF.COM

O tym, że kwiaty pięknie zdobią wnętrza wiedzą wszyscy. Nie każdy wie jednak, że niektóre z nich mogą też ozdobić nasze talerze. Jadalne kwiaty to oryginalny sposób na urozmaicenie w kuchni.

/ 4Zamiast cukrowych figurek

Obraz
© iStock.com

Kwiatami możemy ozdabiać przede wszystkim torty i ciasta. Takie ozdoby stały się popularne dzięki modzie na tak zwane „naked cake”, czyli proste biszkoptowe torty niepokryte lukrem, ani marcepanem. Żywe kwiaty zastąpiły popularne dotąd różyczki z cukru.

/ 4Nie tylko do tortów

Obraz
© 123RF.COM

Kwiaty pasują nie tylko do deserów. Z płatków niektórych z nich możemy robić napary lub nalewki. Najbardziej znanymi kwiatowymi przetworami są syropy i konfitury. Możemy też dodawać je do sałatek i sosów.

/ 4Jakie wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Warto wiedzieć, które rodzaje kwiatów nadają się do spożycia. Jadalne gatunki to m.in.: bez, bratek, brzoskwinia, chryzantema, cukinia, fiołek, frezja, jaśmin, lawenda, róża, malwa i wrzos. Ważne, by wybierać takie ze znanego źródła – najlepsze będą takie zebrane w ogrodzie lub kupione w ekologicznym sklepie. Te dostępne w kwiaciarni mogą być pryskane lub nawożone szkodliwymi substancjami. Wszystkie kwiaty należy przed podaniem umyć.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja