Nie tylko pięknie wyglądają, ale też dobrze smakują. Tymi kwiatami odmienisz swoją kuchnię
Jadalne kwiaty nadadzą twojej kuchni charakteru
O tym, że kwiaty pięknie zdobią wnętrza wiedzą wszyscy. Nie każdy wie jednak, że niektóre z nich mogą też ozdobić nasze talerze. Jadalne kwiaty to oryginalny sposób na urozmaicenie w kuchni.
Zamiast cukrowych figurek
Kwiatami możemy ozdabiać przede wszystkim torty i ciasta. Takie ozdoby stały się popularne dzięki modzie na tak zwane „naked cake”, czyli proste biszkoptowe torty niepokryte lukrem, ani marcepanem. Żywe kwiaty zastąpiły popularne dotąd różyczki z cukru.
Nie tylko do tortów
Kwiaty pasują nie tylko do deserów. Z płatków niektórych z nich możemy robić napary lub nalewki. Najbardziej znanymi kwiatowymi przetworami są syropy i konfitury. Możemy też dodawać je do sałatek i sosów.
Jakie wybrać?
Warto wiedzieć, które rodzaje kwiatów nadają się do spożycia. Jadalne gatunki to m.in.: bez, bratek, brzoskwinia, chryzantema, cukinia, fiołek, frezja, jaśmin, lawenda, róża, malwa i wrzos. Ważne, by wybierać takie ze znanego źródła – najlepsze będą takie zebrane w ogrodzie lub kupione w ekologicznym sklepie. Te dostępne w kwiaciarni mogą być pryskane lub nawożone szkodliwymi substancjami. Wszystkie kwiaty należy przed podaniem umyć.