Nie tylko mleczna i gorzka. Pięć rodzajów czekolady, które warto znać

Mleczna, gorzka, biała, a nawet różowa - czekolada naturalna występuje w wielu barwach, które różnią się od ciebie nie tylko kolorem, ale również smakiem. Prawdziwi znawcy doskonale wiedzą, jakich doznań smakowych spodziewać się po degustacji poszczególnych rodzajów.

Różowa czekolada w ciągu dwóch lat podbiła świat
Źródło zdjęć: © iStock.com | Ross Tomei

Każda czekolada składa się z trzech podstawowych składników: masła kakaowego, masy kakaowej i cukru. W zależności od rodzaju czekolady proporcje tych składników są różne, a to skutkuje nietypowym połączeniem cierpkiego i słodkiego smaku. Sprawdź, czym wyróżniają się poszczególne rodzaje czekolady i dowiedz się, której warto skosztować.

Różowa i w pełni naturalna

To stosunkowo młody wynalazek, po raz pierwszy zaprezentowano go w 2017 roku. Mogłoby się wydawać, że różową czekoladę otrzymuje się poprzez dodanie do białej tabliczki barwnika – nic bardziej mylnego. Tak naprawdę przygotowuje się ją ze specjalnych nasion kakaowca występujących w Brazylii, Ekwadorze i Wybrzeżu Kości Słoniowej.

W smaku różowa czekolada jest słodka, jednak prawdziwi smakosze wyczują lekko kwaśną, owocową nutę przywodzącą na myśl jagody. Jest przy tym o wiele lżejsza i bardziej delikatna niż klasyczna czekolada mleczna lub gorzka. Do niedawna ten przysmak zarezerwowany był jedynie dla nielicznych, teraz jednak może spróbować go każdy.

Obraz
© Fotolia

Gorzka, mleczna, deserowa

Choć pozornie czekolada gorzka i deserowa wyglądają tak samo, to różnica tkwi przede wszystkim w smaku. Czekolada gorzka zawiera najwięcej miazgi kakaowej – ponad 70 proc. Ma również bardziej cierpki smak ze względu na mniejszą ilość cukru. Czekolada deserowa zawiera natomiast zdecydowanie więcej cukru i mniej miazgi kakaowej (30-70 proc.), przy jedzeniu trzeba mieć się więc na baczności.

W przeciwieństwie do dwóch powyższych, czekolada mleczna ma w składzie również nabiał, którego zadaniem jest przełamanie cierpkiego smaku kakao. W efekcie otrzymuje się tabliczkę o nieco jaśniejszej barwie, która jest zdecydowanie słodsza. Z reguły w czekoladzie mlecznej zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 50 proc.

Biała – czekolada bez kakao

Niektórzy uważają, że ten wyrób nie powinien aspirować do miana czekolady ze względu na brak masy kakaowej w składzie. Niemniej jednak powstaje ona z połączenia masła kakaowego, cukru i mleka, czemu zawdzięcza intensywnie słodki i delikatny smak. Najlepsza czekolada biała zawiera jedynie 35 proc. masła kakaowego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów