Nie tylko mleczna i gorzka. Pięć rodzajów czekolady, które warto znać

Mleczna, gorzka, biała, a nawet różowa - czekolada naturalna występuje w wielu barwach, które różnią się od ciebie nie tylko kolorem, ale również smakiem. Prawdziwi znawcy doskonale wiedzą, jakich doznań smakowych spodziewać się po degustacji poszczególnych rodzajów.

Różowa czekolada w ciągu dwóch lat podbiła świat
Źródło zdjęć: © iStock.com | Ross Tomei

Każda czekolada składa się z trzech podstawowych składników: masła kakaowego, masy kakaowej i cukru. W zależności od rodzaju czekolady proporcje tych składników są różne, a to skutkuje nietypowym połączeniem cierpkiego i słodkiego smaku. Sprawdź, czym wyróżniają się poszczególne rodzaje czekolady i dowiedz się, której warto skosztować.

Różowa i w pełni naturalna

To stosunkowo młody wynalazek, po raz pierwszy zaprezentowano go w 2017 roku. Mogłoby się wydawać, że różową czekoladę otrzymuje się poprzez dodanie do białej tabliczki barwnika – nic bardziej mylnego. Tak naprawdę przygotowuje się ją ze specjalnych nasion kakaowca występujących w Brazylii, Ekwadorze i Wybrzeżu Kości Słoniowej.

W smaku różowa czekolada jest słodka, jednak prawdziwi smakosze wyczują lekko kwaśną, owocową nutę przywodzącą na myśl jagody. Jest przy tym o wiele lżejsza i bardziej delikatna niż klasyczna czekolada mleczna lub gorzka. Do niedawna ten przysmak zarezerwowany był jedynie dla nielicznych, teraz jednak może spróbować go każdy.

Obraz
© Fotolia

Gorzka, mleczna, deserowa

Choć pozornie czekolada gorzka i deserowa wyglądają tak samo, to różnica tkwi przede wszystkim w smaku. Czekolada gorzka zawiera najwięcej miazgi kakaowej – ponad 70 proc. Ma również bardziej cierpki smak ze względu na mniejszą ilość cukru. Czekolada deserowa zawiera natomiast zdecydowanie więcej cukru i mniej miazgi kakaowej (30-70 proc.), przy jedzeniu trzeba mieć się więc na baczności.

W przeciwieństwie do dwóch powyższych, czekolada mleczna ma w składzie również nabiał, którego zadaniem jest przełamanie cierpkiego smaku kakao. W efekcie otrzymuje się tabliczkę o nieco jaśniejszej barwie, która jest zdecydowanie słodsza. Z reguły w czekoladzie mlecznej zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 50 proc.

Biała – czekolada bez kakao

Niektórzy uważają, że ten wyrób nie powinien aspirować do miana czekolady ze względu na brak masy kakaowej w składzie. Niemniej jednak powstaje ona z połączenia masła kakaowego, cukru i mleka, czemu zawdzięcza intensywnie słodki i delikatny smak. Najlepsza czekolada biała zawiera jedynie 35 proc. masła kakaowego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki