Trwa ładowanie...

Nie tylko mleczna i gorzka. Pięć rodzajów czekolady, które warto znać

Mleczna, gorzka, biała, a nawet różowa - czekolada naturalna występuje w wielu barwach, które różnią się od ciebie nie tylko kolorem, ale również smakiem. Prawdziwi znawcy doskonale wiedzą, jakich doznań smakowych spodziewać się po degustacji poszczególnych rodzajów.

Nie tylko mleczna i gorzka. Pięć rodzajów czekolady, które warto znaćŹródło: iStock.com, fot: Ross Tomei
d1bct8e
d1bct8e

Każda czekolada składa się z trzech podstawowych składników: masła kakaowego, masy kakaowej i cukru. W zależności od rodzaju czekolady proporcje tych składników są różne, a to skutkuje nietypowym połączeniem cierpkiego i słodkiego smaku. Sprawdź, czym wyróżniają się poszczególne rodzaje czekolady i dowiedz się, której warto skosztować.

Różowa i w pełni naturalna

To stosunkowo młody wynalazek, po raz pierwszy zaprezentowano go w 2017 roku. Mogłoby się wydawać, że różową czekoladę otrzymuje się poprzez dodanie do białej tabliczki barwnika – nic bardziej mylnego. Tak naprawdę przygotowuje się ją ze specjalnych nasion kakaowca występujących w Brazylii, Ekwadorze i Wybrzeżu Kości Słoniowej.

W smaku różowa czekolada jest słodka, jednak prawdziwi smakosze wyczują lekko kwaśną, owocową nutę przywodzącą na myśl jagody. Jest przy tym o wiele lżejsza i bardziej delikatna niż klasyczna czekolada mleczna lub gorzka. Do niedawna ten przysmak zarezerwowany był jedynie dla nielicznych, teraz jednak może spróbować go każdy.

Fotolia
Źródło: Fotolia

Gorzka, mleczna, deserowa

Choć pozornie czekolada gorzka i deserowa wyglądają tak samo, to różnica tkwi przede wszystkim w smaku. Czekolada gorzka zawiera najwięcej miazgi kakaowej – ponad 70 proc. Ma również bardziej cierpki smak ze względu na mniejszą ilość cukru. Czekolada deserowa zawiera natomiast zdecydowanie więcej cukru i mniej miazgi kakaowej (30-70 proc.), przy jedzeniu trzeba mieć się więc na baczności.

W przeciwieństwie do dwóch powyższych, czekolada mleczna ma w składzie również nabiał, którego zadaniem jest przełamanie cierpkiego smaku kakao. W efekcie otrzymuje się tabliczkę o nieco jaśniejszej barwie, która jest zdecydowanie słodsza. Z reguły w czekoladzie mlecznej zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 50 proc.

Biała – czekolada bez kakao

Niektórzy uważają, że ten wyrób nie powinien aspirować do miana czekolady ze względu na brak masy kakaowej w składzie. Niemniej jednak powstaje ona z połączenia masła kakaowego, cukru i mleka, czemu zawdzięcza intensywnie słodki i delikatny smak. Najlepsza czekolada biała zawiera jedynie 35 proc. masła kakaowego.

d1bct8e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bct8e
Więcej tematów