Nie tylko dorsz i pstrąg. Mniej popularne ryby, po które warto sięgnąć

Na naszych stołach ryby goszczą zdecydowanie za rzadko, a jeśli już, ograniczamy się do kilku najbardziej popularnych gatunków. Pstrągi, łosoś, śledzie czy dorsz to najczęściej goszczące na naszych stołach gatunki. W polskich rzekach, jeziorach i w morzu żyje jednak wiele innych ryb, czasem bardzo szlachetnych, o których, niestety zapominamy. A warto od czasu do czasu pokusić się na zrobienie z nich wyjątkowo smacznych dań.

SumSmaczne, ale mało popularne ryby to np. sum czy lin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vlad - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Lin

Zacznijmy od lina, ryby spotykanej w sklepach rzadko, choć niegdyś bardzo popularnej. Lin żyje w miejscach dość bagnistych, żeruje przy dnie i dzięki temu ma lekko błotnisty smak, co nie oznacza, że jest to ryba niedobra. Wręcz przeciwnie. Z lina przygotować możemy wiele bardzo smakowitych dań. Bardzo znanym przepisem na tą rybę, jest ten na lina duszonego w śmietanie.

Potrzebujemy: całego lina, dwie cebule, szklankę słodkiej śmietany, posiekaną natkę, olej, sól i pieprz. Rybę dokładnie skrobiemy, aż skóra stanie się szara. Wycinamy z ryby filety lub kroimy na dzwonka. Wkładamy rybę do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż będzie rumiana. Usmażonego lina przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy plasterkami cebuli, zalewamy śmietaną, posypujemy natką i zapiekamy 20 minut.

Karasie

Ci, którzy wędkują w małych jeziorkach i stawach bardzo często wyławiają karasie, małe rybki, które nie są zbyt popularne bo mają sporo ości. Można jednak temu zaradzić, przygotowując je w bardzo prosty sposób – smażąc je.

Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Potrzebujemy kilka karasi na osobę, mąkę, sól, pieprz i olej do smażenia. Ryby sprawiamy, usuwamy łuski i delikatnie nacinamy kilkanaście razy z każdej strony. Rybę posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut, oprószamy mąką i smażymy aż ryba będzie rumiana, a drobne ości niemal zupełnie się rozpuszczą.

Sum

Ta największa polska ryba to prawdziwy rarytas. Ma mało ości, jej mięso jest wyjątkowo smaczne i w dodatku jest go dużo. Najlepsze są sumy ważące około dwóch kilogramów. Większe mają wyczuwalny mulisty posmak. Idealnym sposobem na przyrządzenie suma jest pieczenie.

Potrzebujemy: niedużego suma, masło, kwaśną śmietanę, sól, pieprz, mielony kminek. Rybę sprawiamy, obcinamy głowę. Nacieramy solą, pieprzem i kminkiem. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do płynu wkładamy rybę i pieczemy ją około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Bellona

Bellona to ryba morska, zachwycająca swoim nietypowym kształtem. Jest długa, ma bardzo spiczasty pysk, a jej charakterystyczną cechą jest to, że po obróbce cieplnej ma zielone ości. W sezonie łowi jej się bardzo dużo, przez co jest stosunkowo tania i warto wykorzystywać ją w kuchni. Najsmaczniejsza jest smażona w panierce. Wystarczy pokroić ją na dzwonka, posolić lekko, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Rybę skrapiamy cytryną i podajemy.

Leszcz

Ta jedna z najpospolitszych polskich ryb rzadko ląduje na stole, bo jest wyjątkowo oścista. Ości jednak łatwo możemy się pozbyć, marynując leszcza w specjalnej zalewie z octem, dzięki któremu ości miękną i się rozpuszczają.

Składniki: jeden duży, albo dwa małe leszcze, mąka, olej, ocet 10 proc. Cebula, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, cukier. Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka razem z przyprawami i cukrem. Wlewamy szklankę oleju, szklankę octu, szklankę wody i wszystko gotujemy. Rybę sprawiamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy ją na oleju, wkładamy do garnka z chłodną zalewą. Marynujemy dwa dni i ryba jest gotowa.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny