Nie tylko dorsz i pstrąg. Mniej popularne ryby, po które warto sięgnąć

Na naszych stołach ryby goszczą zdecydowanie za rzadko, a jeśli już, ograniczamy się do kilku najbardziej popularnych gatunków. Pstrągi, łosoś, śledzie czy dorsz to najczęściej goszczące na naszych stołach gatunki. W polskich rzekach, jeziorach i w morzu żyje jednak wiele innych ryb, czasem bardzo szlachetnych, o których, niestety zapominamy. A warto od czasu do czasu pokusić się na zrobienie z nich wyjątkowo smacznych dań.

SumSmaczne, ale mało popularne ryby to np. sum czy lin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Vlad - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Lin

Zacznijmy od lina, ryby spotykanej w sklepach rzadko, choć niegdyś bardzo popularnej. Lin żyje w miejscach dość bagnistych, żeruje przy dnie i dzięki temu ma lekko błotnisty smak, co nie oznacza, że jest to ryba niedobra. Wręcz przeciwnie. Z lina przygotować możemy wiele bardzo smakowitych dań. Bardzo znanym przepisem na tą rybę, jest ten na lina duszonego w śmietanie.

Potrzebujemy: całego lina, dwie cebule, szklankę słodkiej śmietany, posiekaną natkę, olej, sól i pieprz. Rybę dokładnie skrobiemy, aż skóra stanie się szara. Wycinamy z ryby filety lub kroimy na dzwonka. Wkładamy rybę do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż będzie rumiana. Usmażonego lina przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy plasterkami cebuli, zalewamy śmietaną, posypujemy natką i zapiekamy 20 minut.

Karasie

Ci, którzy wędkują w małych jeziorkach i stawach bardzo często wyławiają karasie, małe rybki, które nie są zbyt popularne bo mają sporo ości. Można jednak temu zaradzić, przygotowując je w bardzo prosty sposób – smażąc je.

Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Potrzebujemy kilka karasi na osobę, mąkę, sól, pieprz i olej do smażenia. Ryby sprawiamy, usuwamy łuski i delikatnie nacinamy kilkanaście razy z każdej strony. Rybę posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut, oprószamy mąką i smażymy aż ryba będzie rumiana, a drobne ości niemal zupełnie się rozpuszczą.

Sum

Ta największa polska ryba to prawdziwy rarytas. Ma mało ości, jej mięso jest wyjątkowo smaczne i w dodatku jest go dużo. Najlepsze są sumy ważące około dwóch kilogramów. Większe mają wyczuwalny mulisty posmak. Idealnym sposobem na przyrządzenie suma jest pieczenie.

Potrzebujemy: niedużego suma, masło, kwaśną śmietanę, sól, pieprz, mielony kminek. Rybę sprawiamy, obcinamy głowę. Nacieramy solą, pieprzem i kminkiem. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do płynu wkładamy rybę i pieczemy ją około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Bellona

Bellona to ryba morska, zachwycająca swoim nietypowym kształtem. Jest długa, ma bardzo spiczasty pysk, a jej charakterystyczną cechą jest to, że po obróbce cieplnej ma zielone ości. W sezonie łowi jej się bardzo dużo, przez co jest stosunkowo tania i warto wykorzystywać ją w kuchni. Najsmaczniejsza jest smażona w panierce. Wystarczy pokroić ją na dzwonka, posolić lekko, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Rybę skrapiamy cytryną i podajemy.

Leszcz

Ta jedna z najpospolitszych polskich ryb rzadko ląduje na stole, bo jest wyjątkowo oścista. Ości jednak łatwo możemy się pozbyć, marynując leszcza w specjalnej zalewie z octem, dzięki któremu ości miękną i się rozpuszczają.

Składniki: jeden duży, albo dwa małe leszcze, mąka, olej, ocet 10 proc. Cebula, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, cukier. Cebule kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka razem z przyprawami i cukrem. Wlewamy szklankę oleju, szklankę octu, szklankę wody i wszystko gotujemy. Rybę sprawiamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy ją na oleju, wkładamy do garnka z chłodną zalewą. Marynujemy dwa dni i ryba jest gotowa.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥