Nie robię pasty, a sałatkę na kanapki. To śniadaniowy hit w moim domu w roku szkolnym
Nie od dziś wiadomo, że kanapki to jedno z najpopularniejszych śniadań zabieranych do szkoły – są proste w przygotowaniu, bez problemu wytrzymują kilka godzin w plecaku, a przy tym łatwo można z nich zrobić pożywny posiłek, szczególnie gdy dodasz do nich tę kolorową sałatkę.
Nie może być nic prostszego – kilka warzyw, majonez, jogurt i już mamy pyszną, prostą sałatkę, bez tony zieleniny, która często odstrasza dzieci. Tak przygotowana sałatka sprawi, że kanapka będzie przyjemnie wilgotna, ale nie rozmięknie, łącząc w sobie cechy sosu i wartości warzyw, które nasi najmłodsi powinni przyswajać każdego dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
Zdrowa i smaczna kanapka do szkoły
Idealne śniadanie do szkoły powinno łączyć wartości odżywcze z atrakcyjnym smakiem – tak, by dziecko naprawdę miało ochotę po nie sięgnąć. Świetnym wyborem będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, które dostarcza błonnika i energii na cały poranek. Warto dodać do niej proste, a jednocześnie lubiane przez dzieci warzywa – jak papryka, ogórek, pomidor, kukurydza czy drobno posiekana cebulka. Tego typu składniki nie tylko wzbogacają kanapkę w witaminy i minerały, ale też sprawiają, że jest kolorowa i apetyczna.
Dodatek lekkiego sosu na bazie jogurtu, majonezu i odrobiny chrzanu sprawia, że pieczywo nie jest suche, a całość ma przyjemną, kremową konsystencję. Zamiast "zielonej bomby" z rukolą czy szpinakiem, które nie każde dziecko lubi, tu stawiamy na składniki bardziej przyjazne dziecięcym kubkom smakowym. Taka sałatka kanapkowa to sprytne połączenie zdrowia i smaku – bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.
Przepis na pastę kanapkową
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 pomidor malinowy,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1 mała cebula cebula,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 25 g majonezu,
- 20 g jogurtu naturalnego,
- 5 g chrzanu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź je w zimnej wodzie, obierz i pokrój w większą kostkę.
- Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń nadmiar soku, a ogórki obierz.
- Następnie pokrój razem z papryką i pomidorem w średnią kostkę o podobnej wielkości.
- Cebulę posiekaj bardzo drobno, natkę pietruszki posiekaj drobno.
- W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i chrzan, dopraw szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
- Następnie połącz z przygotowanymi warzywami i jajkami, dodaj kukurydzę.
- Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się z sosem, przykryj i odstaw na 15–20 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
- Podawaj na pieczywie.