Nie robię pasty, a sałatkę na kanapki. To śniadaniowy hit w moim domu w roku szkolnym

Nie od dziś wiadomo, że kanapki to jedno z najpopularniejszych śniadań zabieranych do szkoły – są proste w przygotowaniu, bez problemu wytrzymują kilka godzin w plecaku, a przy tym łatwo można z nich zrobić pożywny posiłek, szczególnie gdy dodasz do nich tę kolorową sałatkę.

Sałatka na kanapkęSałatka na kanapkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie może być nic prostszego – kilka warzyw, majonez, jogurt i już mamy pyszną, prostą sałatkę, bez tony zieleniny, która często odstrasza dzieci. Tak przygotowana sałatka sprawi, że kanapka będzie przyjemnie wilgotna, ale nie rozmięknie, łącząc w sobie cechy sosu i wartości warzyw, które nasi najmłodsi powinni przyswajać każdego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Zdrowa i smaczna kanapka do szkoły

Idealne śniadanie do szkoły powinno łączyć wartości odżywcze z atrakcyjnym smakiem – tak, by dziecko naprawdę miało ochotę po nie sięgnąć. Świetnym wyborem będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, które dostarcza błonnika i energii na cały poranek. Warto dodać do niej proste, a jednocześnie lubiane przez dzieci warzywa – jak papryka, ogórek, pomidor, kukurydza czy drobno posiekana cebulka. Tego typu składniki nie tylko wzbogacają kanapkę w witaminy i minerały, ale też sprawiają, że jest kolorowa i apetyczna.

Dodatek lekkiego sosu na bazie jogurtu, majonezu i odrobiny chrzanu sprawia, że pieczywo nie jest suche, a całość ma przyjemną, kremową konsystencję. Zamiast "zielonej bomby" z rukolą czy szpinakiem, które nie każde dziecko lubi, tu stawiamy na składniki bardziej przyjazne dziecięcym kubkom smakowym. Taka sałatka kanapkowa to sprytne połączenie zdrowia i smaku – bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.

Przepis na pastę kanapkową

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 mała cebula cebula,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 25 g majonezu,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • 5 g chrzanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je w zimnej wodzie, obierz i pokrój w większą kostkę.
  2. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń nadmiar soku, a ogórki obierz.
  3. Następnie pokrój razem z papryką i pomidorem w średnią kostkę o podobnej wielkości.
  4. Cebulę posiekaj bardzo drobno, natkę pietruszki posiekaj drobno.
  5. W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i chrzan, dopraw szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  6. Następnie połącz z przygotowanymi warzywami i jajkami, dodaj kukurydzę.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się z sosem, przykryj i odstaw na 15–20 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
  8. Podawaj na pieczywie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości