Nie robię pasty, a sałatkę na kanapki. To śniadaniowy hit w moim domu w roku szkolnym

Nie od dziś wiadomo, że kanapki to jedno z najpopularniejszych śniadań zabieranych do szkoły – są proste w przygotowaniu, bez problemu wytrzymują kilka godzin w plecaku, a przy tym łatwo można z nich zrobić pożywny posiłek, szczególnie gdy dodasz do nich tę kolorową sałatkę.

Sałatka na kanapkęSałatka na kanapkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie może być nic prostszego – kilka warzyw, majonez, jogurt i już mamy pyszną, prostą sałatkę, bez tony zieleniny, która często odstrasza dzieci. Tak przygotowana sałatka sprawi, że kanapka będzie przyjemnie wilgotna, ale nie rozmięknie, łącząc w sobie cechy sosu i wartości warzyw, które nasi najmłodsi powinni przyswajać każdego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Zdrowa i smaczna kanapka do szkoły

Idealne śniadanie do szkoły powinno łączyć wartości odżywcze z atrakcyjnym smakiem – tak, by dziecko naprawdę miało ochotę po nie sięgnąć. Świetnym wyborem będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, które dostarcza błonnika i energii na cały poranek. Warto dodać do niej proste, a jednocześnie lubiane przez dzieci warzywa – jak papryka, ogórek, pomidor, kukurydza czy drobno posiekana cebulka. Tego typu składniki nie tylko wzbogacają kanapkę w witaminy i minerały, ale też sprawiają, że jest kolorowa i apetyczna.

Dodatek lekkiego sosu na bazie jogurtu, majonezu i odrobiny chrzanu sprawia, że pieczywo nie jest suche, a całość ma przyjemną, kremową konsystencję. Zamiast "zielonej bomby" z rukolą czy szpinakiem, które nie każde dziecko lubi, tu stawiamy na składniki bardziej przyjazne dziecięcym kubkom smakowym. Taka sałatka kanapkowa to sprytne połączenie zdrowia i smaku – bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.

Przepis na pastę kanapkową

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 mała cebula cebula,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 25 g majonezu,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • 5 g chrzanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je w zimnej wodzie, obierz i pokrój w większą kostkę.
  2. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń nadmiar soku, a ogórki obierz.
  3. Następnie pokrój razem z papryką i pomidorem w średnią kostkę o podobnej wielkości.
  4. Cebulę posiekaj bardzo drobno, natkę pietruszki posiekaj drobno.
  5. W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt naturalny i chrzan, dopraw szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  6. Następnie połącz z przygotowanymi warzywami i jajkami, dodaj kukurydzę.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się z sosem, przykryj i odstaw na 15–20 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
  8. Podawaj na pieczywie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji