Nie musisz jeść mięsa, aby dostarczyć do organizmu protein. Przedstawiamy 12 sposobów

Proteiny, czyli białko to podstawowy budulec organizmu. Buduje mięśnie, wspomaga w ich regeneracji, a także jest niezbędne do produkcji hormonów i enzymów. Aby dostarczyć odpowiednią ilość protein do organizmu, wcale nie trzeba jeść samego mięsa. Przedstawiamy ciekawe alternatywy.

W 100 g filetu kurczaka jest 121 kcal
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Proteiny najczęściej występują w mięsie, jajach, mleku i produktach mlecznych. Sportowcy, aby dostarczyć ich odpowiednią ilość, najczęściej stosują różnego rodzaju odżywki. Ale, uwaga, wcale nie trzeba faszerować się suplementami i ciągle jeść mięsa, aby zapewnić organizmowi zalecaną dawkę białka. Bo proteiny również można spotkać w roślinach strączkowych, orzechach i zbożach.

Dziennie do naszego organizmu powinniśmy dostarczać od 0,8 do 1,2 g białka na kilogram masy ciała. Przeciętnie dla dorosłej osoby jest to od 46 do 56 g białka każdego dnia. Ciekawostką jest, że na diecie Dukana należy spożywać co najmniej 2 do 3 g białka na kilogram masy ciała. Jest to zdecydowanie więcej niż potrzebuje organizm.

Zob. też: 3 proste tricki, dzięki którym sprawdzisz, czy mięso jest świeże

Według cookinglight.com białko można zastąpić w inny sposób. Oto 12 ich sposobów:

- szklanka orzechów - 41 gramów białka
- szklanka pestek dyni - 39 g
- szklanka sera np. szwajcarskiego czy mozzarelli - 36 g
- szklanka niskotłuszczowego twarożku - 28 g
- szklanka owsa - 26 g
- pół szklanki tofu - 22 g
- szklanka beztłuszczowego jogurtu greckiego -22 g
- szklanka białej fasoli - 19 g
- szklanka soczewicy - 18 g
- szklanka gotowanej quinoi - 9 g
- szklanka chudego mleka - 8 g
- szklanka mleka sojowego - 7 g

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce