Najgorsze mleko do kawy. Polacy używają nagminnie i rujnują swoje zdrowie
Ciężko wyobrazić sobie poranek bez filiżanki pobudzającej kawy. Ten rytuał praktykuje większość dorosłych Polaków. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kawa może się przemienić w kaloryczną bombę, jeśli dodamy do niej pewien składnik.
Kawa to nie tylko cudowny zastrzyk energii, ale też produkt o właściwościach zdrowotnych. Napój ten jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym i mogą spowalniać procesy starzenia. Poza tym, umiarkowane picie kawy korzystnie wpływa na metabolizm, delikatnie przyspieszając przemianę materii i wspomagając spalanie tłuszczu.
Niektóre badania wskazują również, że regularne jej spożywanie może wiązać się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson, a także z lepszą kondycją wątroby i mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2. Dietetyk Bartek Kulczyński zwraca jednak uwagę, że wybierane przez nas dodatki do kawy są w stanie zniweczyć jej pozytywne aspekty i zamienić ją w tłustą, kaloryczną bombę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto
Tych dodatków lepiej unikaj
Nie każdy lubi smak kawy samej w sobie, dlatego wielu z nas dodaje do niej różne dodatki, takie jak cukier, mleko, syropy smakowe albo bita śmietana, które w nadmiarze są dla nas bardzo niezdrowe. Jednym z najgorszych wyborów jest mleko zagęszczone słodzone (skondensowane), którego używamy nie tylko do kawy, ale też do kremów i wypieków. Bartek Kulczyński podkreśla, że często połowa wagi takiego produktu to czysty cukier. Dietetyk dodaje, że jeśli już chcemy sięgnąć po mleko tego typu, to najlepiej postawić na wersję niedosładzaną, która i tak będzie słodka ze względu na proces jej produkcji.
Ekspert zwraca również uwagę na inny popularny dodatek do kawy, czyli sztuczne zabielacze w proszku. Nie mają one prawie nic wspólnego z naturalną śmietanką. W ich składzie jedyny wartościowy element to białka mleka, które giną w gąszczu sztucznych dodatków do żywności takich jak syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze roślinne, fosforany, emulgatory, substancje przeciwzbrylające. Zabielacz do kawy to produkt o niskiej jakości, którego powinniśmy zdecydowanie unikać.