Najgorsze mleko do kawy. Polacy używają nagminnie i rujnują swoje zdrowie

Ciężko wyobrazić sobie poranek bez filiżanki pobudzającej kawy. Ten rytuał praktykuje większość dorosłych Polaków. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kawa może się przemienić w kaloryczną bombę, jeśli dodamy do niej pewien składnik.

Dietetyk ostrzega przed popularnym dodatkiem do kawyDietetyk ostrzega przed popularnym dodatkiem do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Kawa to nie tylko cudowny zastrzyk energii, ale też produkt o właściwościach zdrowotnych. Napój ten jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym i mogą spowalniać procesy starzenia. Poza tym, umiarkowane picie kawy korzystnie wpływa na metabolizm, delikatnie przyspieszając przemianę materii i wspomagając spalanie tłuszczu.

Niektóre badania wskazują również, że regularne jej spożywanie może wiązać się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson, a także z lepszą kondycją wątroby i mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2. Dietetyk Bartek Kulczyński zwraca jednak uwagę, że wybierane przez nas dodatki do kawy są w stanie zniweczyć jej pozytywne aspekty i zamienić ją w tłustą, kaloryczną bombę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto

Tych dodatków lepiej unikaj

Nie każdy lubi smak kawy samej w sobie, dlatego wielu z nas dodaje do niej różne dodatki, takie jak cukier, mleko, syropy smakowe albo bita śmietana, które w nadmiarze są dla nas bardzo niezdrowe. Jednym z najgorszych wyborów jest mleko zagęszczone słodzone (skondensowane), którego używamy nie tylko do kawy, ale też do kremów i wypieków. Bartek Kulczyński podkreśla, że często połowa wagi takiego produktu to czysty cukier. Dietetyk dodaje, że jeśli już chcemy sięgnąć po mleko tego typu, to najlepiej postawić na wersję niedosładzaną, która i tak będzie słodka ze względu na proces jej produkcji.

Ekspert zwraca również uwagę na inny popularny dodatek do kawy, czyli sztuczne zabielacze w proszku. Nie mają one prawie nic wspólnego z naturalną śmietanką. W ich składzie jedyny wartościowy element to białka mleka, które giną w gąszczu sztucznych dodatków do żywności takich jak syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze roślinne, fosforany, emulgatory, substancje przeciwzbrylające. Zabielacz do kawy to produkt o niskiej jakości, którego powinniśmy zdecydowanie unikać.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇