Najgorsze mleko do kawy. Polacy używają nagminnie i rujnują swoje zdrowie

Ciężko wyobrazić sobie poranek bez filiżanki pobudzającej kawy. Ten rytuał praktykuje większość dorosłych Polaków. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kawa może się przemienić w kaloryczną bombę, jeśli dodamy do niej pewien składnik.

Dietetyk ostrzega przed popularnym dodatkiem do kawyDietetyk ostrzega przed popularnym dodatkiem do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Kawa to nie tylko cudowny zastrzyk energii, ale też produkt o właściwościach zdrowotnych. Napój ten jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym i mogą spowalniać procesy starzenia. Poza tym, umiarkowane picie kawy korzystnie wpływa na metabolizm, delikatnie przyspieszając przemianę materii i wspomagając spalanie tłuszczu.

Niektóre badania wskazują również, że regularne jej spożywanie może wiązać się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson, a także z lepszą kondycją wątroby i mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2. Dietetyk Bartek Kulczyński zwraca jednak uwagę, że wybierane przez nas dodatki do kawy są w stanie zniweczyć jej pozytywne aspekty i zamienić ją w tłustą, kaloryczną bombę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki zebra gotowe w kilka chwil. Porcje jeszcze smaczniejsze niż ciasto

Tych dodatków lepiej unikaj

Nie każdy lubi smak kawy samej w sobie, dlatego wielu z nas dodaje do niej różne dodatki, takie jak cukier, mleko, syropy smakowe albo bita śmietana, które w nadmiarze są dla nas bardzo niezdrowe. Jednym z najgorszych wyborów jest mleko zagęszczone słodzone (skondensowane), którego używamy nie tylko do kawy, ale też do kremów i wypieków. Bartek Kulczyński podkreśla, że często połowa wagi takiego produktu to czysty cukier. Dietetyk dodaje, że jeśli już chcemy sięgnąć po mleko tego typu, to najlepiej postawić na wersję niedosładzaną, która i tak będzie słodka ze względu na proces jej produkcji.

Ekspert zwraca również uwagę na inny popularny dodatek do kawy, czyli sztuczne zabielacze w proszku. Nie mają one prawie nic wspólnego z naturalną śmietanką. W ich składzie jedyny wartościowy element to białka mleka, które giną w gąszczu sztucznych dodatków do żywności takich jak syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze roślinne, fosforany, emulgatory, substancje przeciwzbrylające. Zabielacz do kawy to produkt o niskiej jakości, którego powinniśmy zdecydowanie unikać.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce