Wiele osób się nabiera i myśli, że to zdrowy napój. Eksperci nie pozostawiają złudzeń
Nawet najzdrowszy napój słodzony cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym może przynieść więcej szkód niż pożytku. W sklepach dużą popularnością cieszą się owocowe przetwory mleczne, takie jak jogurt czy maślanka. Zimny i orzeźwiający napój o smaku truskawkowym lub czekoladowym potrafi zniknąć w kilka minut po otwarciu. Ekspertka ostrzega przed skutkami nadmiernego spożycia cukru.
W składzie przykładowej maślanki truskawkowej cukier widnieje na trzeciej pozycji, co oznacza, że jest go więcej niż przecieru owocowego. Poza maślanką, mlekiem i kulturami bakterii na liście widnieją także: maślanka w proszku, skrobia, koncentrat z czarnej marchwi i soku z buraka ćwikłowego oraz aromaty. W innych podobnych produktach można znaleźć również mleko w proszku czy gumę guar.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Konsekwencje zdrowotne spożywania napojów dosładzanych
W artykule na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek powołuje się na badania:
W metaanalizie 11 badań prospektywnych z udziałem 310 319 osób wykazano, że wysokie spożycie napojów słodzonych (1-2 porcje/dzień) w porównaniu z małym spożyciem (< 1 porcja/miesiąc) wiązało się ze wzrostem ryzyka cukrzycy o 26% i ryzyka zespołu metabolicznego o 20%. W innej metaanalizie stwierdzono, iż 1 porcja napoju słodzonego dziennie wiązała się ze wzrostem ryzyka udaru mózgu o 13% i zawału serca o 22%. Wśród poważnych zagrożeń dużego spożycia cukru wymieniane są również nowotwory takie jak rak trzustki, rak jelita grubego.
Według wytycznych WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dzienne spożycie dodatkowego cukru nie powinno przekraczać 10 procent wartości energetycznej pozyskiwanej pożywienia w ciągu jednego dnia. Coraz częściej mówi się nawet o 5 procentach, więc być może ta norma wkrótce się zmieni. W rozrachunku należy uwzględnić nie tylko biały cukier dodawany do herbaty czy kawy, ale także ten występujący w sokach lub koncentratach owocowych.
Jak zrobić zdrową owocową maślankę?
Jeśli masz ochotę na zimny, pożywny napój, który dostarcza energii i wspomaga funkcjonowanie jelit, możesz samodzielnie przygotować w domu koktajl na bazie maślanki naturalnej. Wystarczy zmiksować ją z bananem, truskawkami lub malinami. Naturalna słodycz owoców wystarczy – takiego koktajlu nie musisz dosładzać.
Dla urozmaicenia warto dodać naturalne gorzkie kakao, które skutecznie uzupełnia braki minerałów, takich jak magnez, żelazo czy potas. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę E, przeciwutleniacze i błonnik, który zwiększa uczucie sytości.