Nie daj się upałom. Jak zrobić domowy izotonik?

Pomoże wyrównać poziom wody i elektrolitów, które nasz organizm stracił podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Warto po niego sięgnąć również w upalny dzień, gdy intensywnie się pocimy. Izotonik możemy kupić w sklepie, ale zamiast produktów wzbogacanych kontrowersyjnymi dodatkami, lepszym rozwiązaniem będzie napój przygotowany w domu, z łatwo dostępnych składników…

Domowy napój izotonicznyDomowy napój izotoniczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Napoje izotoniczne cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza wśród profesjonalnych sportowców oraz osób amatorsko uprawiających dyscypliny związane z długotrwałym i intensywnym wysiłkiem, np. kolarstwo, biegi długodystansowe czy turystykę górską.

Takie produkty nie tylko gaszą pragnienie, ale pozwalają także szybko uzupełnić utraconą w czasie treningu wodę oraz elektrolity, przede wszystkim sód, wapń, magnez i potas, których deficyt potrafi błyskawicznie zmniejszyć wydolność organizmu, powoduje osłabienie oraz wiele innych nieprzyjemnych dolegliwości: skurcze mięśni, zawroty i bóle głowy, spowolnioną reakcję na bodźce zewnętrzne, a nawet pogorszenie nastroju.

Głównym składnikiem napojów izotonicznych jest woda, znajdziemy tam także dużą dawkę potrzebnych minerałów, witamin i węglowodanów prostych, pod postacią cukru lub syntetycznych słodzików. Czasem producenci dodają też aminokwasy, np. l-karnitynę wzmacniającej układ krążenia.

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Problem w tym, że skład sklepowych izotoników pozostawia zwykle sporo do życzenia. Choć niezdrowy cukier często bywa zastępowany wspomnianymi już słodzikami, one również budzą kontrowersje. Np. sukralozą, która nie dostarcza żadnych kalorii. Czy w związku z tym jest korzystniejsza dla zdrowia? Według niektórych badań długotrwałe spożywanie tej substancji może zaburzać równowagę flory jelitowej i funkcjonowania systemu trawiennego, a także zakłócać wchłaniania składników odżywczych, co w efekcie prowadzi do… przybierania na wadze.

Inny popularny w izotonikach słodzik, aspartam, może – zdaniem niektórych naukowców – osłabiać układ odpornościowy, a także powodować bóle i zwroty głowy, bezsenność, napady padaczkowe, stany podniecenia, frustracji, depresji i ogólnego zaburzenia nastroju.

W tego typu produktach często pojawiają się także rozmaite konserwanty, choćby sorbinian potasu, który u niektórych osób wywołuje uczulenia. Wątpliwości budzi też benzoesan sodu, mogący zaostrzać reakcje alergiczne i dolegliwości związane z chorobą wrzodową, zaś w połączeniu z witaminą C tworzący rakotwórczy benzen.

Sklepowe izotoniki kryją też liczne barwniki, choćby tartrazynę (E102), która miewa szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

Na szczęście wartościowy napój izotoniczny przygotujemy w domu, i to bez większego problemu…

Najprostszy domowy izotonik

Napój, który skutecznie uzupełni niedobór wody i elektrolitów, możemy przygotować ze składników, które zwykle mamy w domu. Wystarczy bowiem do lekko podgrzanej wody, najlepiej wysokozmineralizowanej (0,5 litra) dodać drobną sól kamienną (1/4 łyżeczki) oraz płynny miód (2 łyżki), a po dokładnym wymieszaniu i rozpuszczeniu, także sok świeżo wyciśnięty z połówki cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Mieszamy i izotonik gotowy. Przed wypiciem możemy go schłodzić w lodówce.

Izotonik z soku z kiszonych ogórków

Ogórkowy sok może być wartościowym zamiennikiem nafaszerowanych chemikaliami izotoników, ponieważ świetnie nawadnia organizm, a dodatkowo zawiera mnóstwo potrzebnych mikroelementów. Jak przyrządzić wartościowy i smaczny napój? Sok z ogórków kiszonych (0,5 l) miksujemy z sokiem pomidorowym (0,3 l) oraz drobno posiekanym szczypiorkiem, po czym schładzamy.

Izotonik z wody kokosowej

To eliksir życia – zachwyca się Anna Lewandowska, żona najlepszego polskiego piłkarza i wielka promotorka zdrowego odżywiania. Płyn wydobywany z wnętrza młodego owocu palmy kokosowej jest uznawany za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Znakomicie uzupełnia niedobory elektrolitów oraz nawadnia organizm znacznie skuteczniej niż popularne na rynku napoje izotoniki. Do wody kokosowej (szklanka) wystarczy dodać sok wyciśnięty z połówki limonki oraz drobno zmieloną sól himalajską (1/4 łyżeczki), po czym dokładnie wymieszać.

Izotonik z aloesu

Miąższ, który skrywają wewnątrz liście aloesu, to skarbnica witamin i minerałów, dzięki czemu może być znakomitą bazą domowego izotoniku. Jak go pozyskać? Obcinamy kilka mięsistych liści (najlepiej z rośliny przynajmniej 3-letniej, ponieważ po osiągnięciu tego wieku nabiera optymalnych wartości odżywczych), usuwamy z nich kolce, kroimy na mniejsze kawałki i na przynajmniej dobę umieszczamy w lodówce, najlepiej w papierowej torebce. Później je rozkrajamy i łyżeczką wydobywamy zalegający we wnętrzu "żel", oczywiście razem z sokiem. Dodajemy go do wody mineralnej (0,5 l), razem z miodem (łyżka), solą (2 łyżeczki) oraz kilkoma listkami mięty. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów