Nie daj się przesileniu. Oto, jak dotrwać do wiosny

Nie możesz się doczekać dłuższych, coraz cieplejszych dni i wiosennego zastrzyku energii? Kochasz roślinne nowalijki w swojej diecie? Brakuje ci dawki witamin do codziennej motywacji? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę w swojej diecie w oczekiwaniu na nadejście wiosny!

Sałatkaanim pojawią się bogate w witaminy nowalijki, musimy sobie radzić inaczej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD
1

Pobieraj maksymalną dawkę witamin

Zimą dostęp do świeżych warzyw i owoców jest utrudniony, a zawarte w nich witaminy są bezcenne w lekkim i zdrowym przejściu przez mroźne i ciemne zimowe dni. Dlatego szczególnie warto zwrócić uwagę na to, aby w odpowiedniej ilości gościły na naszych talerzach. - Zanim pojawią się bogate w witaminy nowalijki, musimy sobie radzić inaczej. Pamiętajmy, że zimą także mamy sezonowe produkty, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmy, np. fasola, brukselka, dynia czy jarmuż. Nie zapominajmy również o kiszonkach, które stanowią bogactwo witaminy C i prebiotyków! - radzi Anna Szufnik-Ambroziak dietetyczka z Nice To Fit You.

Podpowiada, że warto wypróbować w tym czasie dietę całkowicie roślinną. - Siłą rzeczy potrawy mięsne będziemy zastępować większą ilością produktów pochodzenia roślinnego, w tym warzyw i owoców. Styczeń na całym świecie znany jest z akcji Veganuary - bezmięsnego wyzwania. Ale warto spróbować je przedłużyć na przykład do końca zimy - podpowiada ekspertka. Jeśli gotowanie nowych potraw jest zbyt czasochłonne, można skorzystać z cateringu dietetycznego.

Czym zastąpić cukier w diecie

Nie zapominaj o piciu wody

Zimą wiele z nas zapomina o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów. Mogłoby się wydawać, że potrzebujemy jej w tym okresie mniej - przecież nie pocimy się na słońcu i chowamy się pod grubymi kocami i swetrami. Tymczasem nawodnienie organizmu jest tak samo ważne, a z niektórych powodów nawet ważniejsze niż w lecie. - Zimą złudnie spada poczucie potrzeby uzupełniania płynów. A nasz organizm jest wystawiony na wiele czynników, które wzmagają zapotrzebowanie na nawodnienie. Jakich? Na przykład gorące kaloryfery i suchość powietrza w biurach lub ogrzewanych autach i komunikacji miejskiej - przestrzega dietetyczka.

Ekspertka zaznacza, że przez picie zbyt małej ilości wody nasila się uczucie zmęczenia. Zimą dni są krótsze, dociera do nas mniej słońca i witaminy D, wielu z nas skarży się na brak energii, częściej dopada nas zły nastrój i spadek formy. Warto więc wspierać swój organizm na wszystkie możliwe sposoby, a wypijanie odpowiedniej ilości płynów jest jednym z lepszych z nich. Jak dodatkowo "podpowiedzieć" swojemu organizmowi, że powinien pić więcej? Można na przykład wybierać więcej ostrych dań, które wzmagają pragnienie. Po takim posiłku automatycznie sięgniemy po szklankę wody.

Poddaj się zimowemu trybowi organizmu

Wpływ na nasze potrzeby żywieniowe ma wiele czynników. Pora roku i idące za nią temperatura, pogoda, długość dnia oraz podejmowane w jej trakcie aktywności mocno oddziałują na to, czego organizm potrzebuje i czego się od nas domaga. Jak przekonuje dietetyczka, zdrowe podejście do odżywiania to przede wszystkim podejście elastyczne. - Tak jak godzina snu dłużej, tak czasami dołożenie do wyznaczonej sobie dziennej porcji na przykład 200 dodatkowych kalorii w bardziej wyczerpujące dni może dodać nam energii i pozwolić łatwiej i zdrowiej dotrwać do wiosny. Jednego dnia mamy trening, innego po prostu chęć na osłodzenie chłodnego wieczoru, pofolgowanie sobie i zachciankom naszego organizmu. Dostosowywanie się - i naszej diety - do tych zmiennych potrzeb jest bardzo ważne, i to nie tylko w okresie zimowym, dlatego maksymalna swoboda i elastyczność będą sprzyjać zarówno podjętym postanowieniom, zachowaniu zdrowia, jak i lepszemu samopoczuciu w mniej lubianych przez nas porach roku.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?