Nerkowce pozytywne wpływają na serce. Wyniki badań są zaskakujące

Orzechy nerkowca są smaczne i zdrowe. Warto je jeść, bo pozytywnie wpływają na pracę mózgu i serca, a także zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. Wystarczy spożywać niewielką ilość nerkowców dziennie.

Właściwości orzechów nerkowca.Warto je znać.Właściwości orzechów nerkowca.Warto je znać.
Źródło zdjęć: © Getty Images | etienne voss

Czy w swojej szafie z przysmakami i przekąskami masz orzechy nerkowca? Jeżeli nie to ich działanie może być powodem, aby to zmienić. Orzechy nerkowca mogą pomóc w poprawie zdrowia twojego serca.

Jedzenie nerkowców a praca serca

Regularne spożywanie orzechów nerkowca może skutkować zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Już niewielka ilość tych orzechów może obniżyć poziom złego cholesterolu. Składniki, które zawierają nerkowce, głównie żelazo, magnez czy cynk, sprawiają, że orzechy te mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Dlaczego więc warto je mieć w zapasie? Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Poza tym obniżają ryzyko choroby wieńcowej.

Działanie orzechów nerkowca

Oprócz pozytywnych działań związanych z pracą serca, nerkowce poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i pozytywnie wpływają na kości i zęby. Co ciekawe, zwiększają też odporność i zmniejszają uczucie zmęczenia.

Warto jednak pamiętać, że nerkowce są ciężkostrawne – u osób wrażliwych mogą być przyczyną dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Orzechy nerkowca warto potraktować jako wartościową przekąskę, można je również spożywać, jako dodatek do sałatek. Świetnie smakują również dodane do sosu curry, jako zamiennik tofu, czy kurczaka.

Ostatnio w popularnym dyskoncie można było dostać masełko z nerkowców. Można nim posmarować grzankę, lub dodać do ciasteczek owsianych.

Prosty przepis na ciasto z jabłkami. Tak pyszne, że zniknie do końca

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów