Chipsy z dyni. Szybki sposób na zdrową przekąskę

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że znowu na wielu stołach będą królować potrawy z dyni. Kremowe zupy i placuszki są smaczne, ale jeśli już się wam znudziły, to skorzystajcie z mniej znanego sposobu na włączenie dyni do jadłospisu.

Chipsy z dyni są niskokaloryczną przekąskąChipsy z dyni są niskokaloryczną przekąską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©istetiana - stock.adobe.com
oprac.  KSA

Dynia z każdym rokiem staje się coraz popularniejsza w Polsce. I bardzo dobrze, ponieważ jest wartościowym warzywem, które należy jeść.

Dynia posiada w sobie szereg witamin A,C,E i minerałów tak, jak magnez, cynk, potas czy selen. Ponadto stanowi doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Spożywanie dyni jest zalecane wszystkich, którzy chcą uregulować pracę żołądka czy obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.

Pomysł na dynię

Dynię można przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest krem z dyni i placuszki dyniowe. Jednak możemy wykorzystać dynię również do zrobienia zdrowej i lekkiej przekąski.

Chipsy z dyni wyjdą nawet laikowi. Wystarczy umyć dynię, przekroić na mniejsze kawałki, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki przypominające chipsy. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie dynia hokkaido, ponieważ jej skórka sama zmięknie podczas pieczenia. Jeśli wybierzemy inną odmianę, to musimy pamiętać, aby pozbyć się skórki przed pieczeniem.

Pokrojone plasterki należy ułożyć na piekarnikowej blasze wyścielanej papierem do pieczenia. Następnie delikatnie skropić oliwą i posypać tymiankiem, majerankiem i odrobiną soli morskiej.

Tak przygotowane chipsy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kwadrans. Najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Chipsy z dyni to doskonała przekąska, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia, ponieważ są lekkie i niskokaloryczne. 100 gram dyni to jedyne 34 kcal.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Urlop na jesień. Czy pojawią się ograniczenia w poruszaniu się? „Obaw nie widać”

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw