Chipsy z dyni. Szybki sposób na zdrową przekąskę
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że znowu na wielu stołach będą królować potrawy z dyni. Kremowe zupy i placuszki są smaczne, ale jeśli już się wam znudziły, to skorzystajcie z mniej znanego sposobu na włączenie dyni do jadłospisu.
Dynia z każdym rokiem staje się coraz popularniejsza w Polsce. I bardzo dobrze, ponieważ jest wartościowym warzywem, które należy jeść.
Dynia posiada w sobie szereg witamin A,C,E i minerałów tak, jak magnez, cynk, potas czy selen. Ponadto stanowi doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Spożywanie dyni jest zalecane wszystkich, którzy chcą uregulować pracę żołądka czy obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
Pomysł na dynię
Dynię można przygotować na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest krem z dyni i placuszki dyniowe. Jednak możemy wykorzystać dynię również do zrobienia zdrowej i lekkiej przekąski.
Chipsy z dyni wyjdą nawet laikowi. Wystarczy umyć dynię, przekroić na mniejsze kawałki, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki przypominające chipsy. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie dynia hokkaido, ponieważ jej skórka sama zmięknie podczas pieczenia. Jeśli wybierzemy inną odmianę, to musimy pamiętać, aby pozbyć się skórki przed pieczeniem.
Pokrojone plasterki należy ułożyć na piekarnikowej blasze wyścielanej papierem do pieczenia. Następnie delikatnie skropić oliwą i posypać tymiankiem, majerankiem i odrobiną soli morskiej.
Tak przygotowane chipsy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez kwadrans. Najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Chipsy z dyni to doskonała przekąska, którą można zajadać się bez wyrzutów sumienia, ponieważ są lekkie i niskokaloryczne. 100 gram dyni to jedyne 34 kcal.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!