4 proste przepisy z dynią w roli głównej

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest też smaczna, pełna witamin i bardzo uniwersalna w kuchni. W dodatku dynia jest bardzo trwała – po zebraniu można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepisów na potrawy z dyni jest mnóstwo. Można z niej przygotowywać dania na śniadanie, na obiad, lekką kolację, a nawet pyszny deser. Oto kilka naszych propozycji.

Placki dynioweDyniowa uczta - od śniadania po deser
Źródło zdjęć: © 123RF

Placki z dyni

Mięciutkie i lekko słodkawe placki z dyni to znakomity pomysł na śniadanie lub lekki lunch. Do ich przygotowania potrzebujemy: pół kilograma dyni, cebulę, czosnek, mąkę, jajko, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i dosypujemy tyle mąki, by uzyskać lekkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i smażymy trzy minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią.

Zupa z dyni

Zupy warzywne są bardzo zdrowe, a rozgrzewająca zupa z dyni to świetny pomysł na posiłek podczas jesiennych lub zimowych dni. Składniki: pół kilograma obranej i pokrojonej w kostkę dyni, dwa duże ziemniaki, cebula, czosnek, świeży imbir, kurkuma w proszku, ostra papryka, mielony kmin rzymski, sól, pieprz, bulion warzywny, oliwa z oliwek. W dużym rondlu na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy kminem, kurkumą, startym imbirem oraz papryką. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy.

Kopytka z dyni

Do przygotowania bardzo delikatnych kopytek możemy wykorzystać, oprócz ziemniaków, także dynię. Takie kopytka są bardzo popularne na przykład we Włoszech. Potrzebujemy: pół kilograma dyni, kilka ziemniaków, mąkę, jajka, sól i pieprz. Dynię kroimy w dość duże kawałki, skrapiamy oliwą, owijamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Dynię i ziemniaki przeciskamy przez praskę, masę wkładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta formujemy wałek, kroimy w poprzek na małe kopytka i od razu gotujemy je w osolonym wrzątku. Podajemy polane masłem.

Sernik z dynią

I na koniec przepyszny deser z użyciem dyni. To sernik, który dzięki dyni zyska dodatkowy smak i kolor. Potrzebujemy: kilogram twarogu, dokładnie zmielonego, pół kilograma dyni, dwie cytryny, pomarańczę, szklankę cukru, dwa jajka, cukier waniliowy, masło, mąkę ziemniaczaną, dwie szklanki drobno rozkruszonych herbatników. Dynię obieramy, pieczemy do miękkości i miksujemy blenderem. Masło roztapiamy w garnku. Do masy dyniowej dodajemy twaróg, sok z pomarańczy, startą skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę, wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Herbatniki mieszamy z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Dokładnie dociskamy i wlewamy masę dyniowo-twarogową. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez godzinę.

Dynia. Królowa jesiennych ogrodów

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę