4 proste przepisy z dynią w roli głównej
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest też smaczna, pełna witamin i bardzo uniwersalna w kuchni. W dodatku dynia jest bardzo trwała – po zebraniu można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepisów na potrawy z dyni jest mnóstwo. Można z niej przygotowywać dania na śniadanie, na obiad, lekką kolację, a nawet pyszny deser. Oto kilka naszych propozycji.
Placki z dyni
Mięciutkie i lekko słodkawe placki z dyni to znakomity pomysł na śniadanie lub lekki lunch. Do ich przygotowania potrzebujemy: pół kilograma dyni, cebulę, czosnek, mąkę, jajko, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i dosypujemy tyle mąki, by uzyskać lekkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i smażymy trzy minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią.
Zupa z dyni
Zupy warzywne są bardzo zdrowe, a rozgrzewająca zupa z dyni to świetny pomysł na posiłek podczas jesiennych lub zimowych dni. Składniki: pół kilograma obranej i pokrojonej w kostkę dyni, dwa duże ziemniaki, cebula, czosnek, świeży imbir, kurkuma w proszku, ostra papryka, mielony kmin rzymski, sól, pieprz, bulion warzywny, oliwa z oliwek. W dużym rondlu na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy kminem, kurkumą, startym imbirem oraz papryką. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy.
Kopytka z dyni
Do przygotowania bardzo delikatnych kopytek możemy wykorzystać, oprócz ziemniaków, także dynię. Takie kopytka są bardzo popularne na przykład we Włoszech. Potrzebujemy: pół kilograma dyni, kilka ziemniaków, mąkę, jajka, sól i pieprz. Dynię kroimy w dość duże kawałki, skrapiamy oliwą, owijamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Dynię i ziemniaki przeciskamy przez praskę, masę wkładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta formujemy wałek, kroimy w poprzek na małe kopytka i od razu gotujemy je w osolonym wrzątku. Podajemy polane masłem.
Sernik z dynią
I na koniec przepyszny deser z użyciem dyni. To sernik, który dzięki dyni zyska dodatkowy smak i kolor. Potrzebujemy: kilogram twarogu, dokładnie zmielonego, pół kilograma dyni, dwie cytryny, pomarańczę, szklankę cukru, dwa jajka, cukier waniliowy, masło, mąkę ziemniaczaną, dwie szklanki drobno rozkruszonych herbatników. Dynię obieramy, pieczemy do miękkości i miksujemy blenderem. Masło roztapiamy w garnku. Do masy dyniowej dodajemy twaróg, sok z pomarańczy, startą skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę, wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Herbatniki mieszamy z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Dokładnie dociskamy i wlewamy masę dyniowo-twarogową. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez godzinę.
Dynia. Królowa jesiennych ogrodów
Zobacz też: