4 proste przepisy z dynią w roli głównej

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest też smaczna, pełna witamin i bardzo uniwersalna w kuchni. W dodatku dynia jest bardzo trwała – po zebraniu można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepisów na potrawy z dyni jest mnóstwo. Można z niej przygotowywać dania na śniadanie, na obiad, lekką kolację, a nawet pyszny deser. Oto kilka naszych propozycji.

Placki dynioweDyniowa uczta - od śniadania po deser
Źródło zdjęć: © 123RF

Placki z dyni

Mięciutkie i lekko słodkawe placki z dyni to znakomity pomysł na śniadanie lub lekki lunch. Do ich przygotowania potrzebujemy: pół kilograma dyni, cebulę, czosnek, mąkę, jajko, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i dosypujemy tyle mąki, by uzyskać lekkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i smażymy trzy minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią.

Zupa z dyni

Zupy warzywne są bardzo zdrowe, a rozgrzewająca zupa z dyni to świetny pomysł na posiłek podczas jesiennych lub zimowych dni. Składniki: pół kilograma obranej i pokrojonej w kostkę dyni, dwa duże ziemniaki, cebula, czosnek, świeży imbir, kurkuma w proszku, ostra papryka, mielony kmin rzymski, sól, pieprz, bulion warzywny, oliwa z oliwek. W dużym rondlu na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy kminem, kurkumą, startym imbirem oraz papryką. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy.

Kopytka z dyni

Do przygotowania bardzo delikatnych kopytek możemy wykorzystać, oprócz ziemniaków, także dynię. Takie kopytka są bardzo popularne na przykład we Włoszech. Potrzebujemy: pół kilograma dyni, kilka ziemniaków, mąkę, jajka, sól i pieprz. Dynię kroimy w dość duże kawałki, skrapiamy oliwą, owijamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Dynię i ziemniaki przeciskamy przez praskę, masę wkładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta formujemy wałek, kroimy w poprzek na małe kopytka i od razu gotujemy je w osolonym wrzątku. Podajemy polane masłem.

Sernik z dynią

I na koniec przepyszny deser z użyciem dyni. To sernik, który dzięki dyni zyska dodatkowy smak i kolor. Potrzebujemy: kilogram twarogu, dokładnie zmielonego, pół kilograma dyni, dwie cytryny, pomarańczę, szklankę cukru, dwa jajka, cukier waniliowy, masło, mąkę ziemniaczaną, dwie szklanki drobno rozkruszonych herbatników. Dynię obieramy, pieczemy do miękkości i miksujemy blenderem. Masło roztapiamy w garnku. Do masy dyniowej dodajemy twaróg, sok z pomarańczy, startą skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy wszystko na gładką masę, wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Herbatniki mieszamy z masłem i wykładamy na dno tortownicy. Dokładnie dociskamy i wlewamy masę dyniowo-twarogową. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez godzinę.

Dynia. Królowa jesiennych ogrodów

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji