WAŻNE
TERAZ

Rosja zamyka polski konsulat

Jesienne ciasta dyniowe

Dynia to warzywo idealne, niezwykle bogate w składniki odżywcze, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Wyjątkowy smak dyni, sprawia że można wykorzystać ją do wielu dań, przyrządzimy z niej przepyszne sałatki, rozgrzewające zupy, wspaniałe desery. Jeśli chcecie umilić sobie pochmurne jesienne dni, zachęcam do upieczenia przepysznego, puszystego ciasta z dyni, jest ono nie tylko tanie, ale i niezwykle proste w przygotowaniu.

Ciasto dynioweCiasto dyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, chociaż ja polecam moje dwie ulubione odmiany: dynię piżmową i dynię Hokkaido. Co warto o nich wiedzieć?

  • Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki i jak na dynię niewielkie rozmiary (waży 1-3 kg). Pieczenie wydobywa z niej wyjątkowo słodki, maślany smak.
  • Dynia Hokkaido natomiast w swojej formie bardziej przypomina cebulę niż tradycyjną dynię. Posiada zwarty miąższ i w odróżnieniu od innych dyń, można zjeść ją w całości (tj. zarówno skórkę, pestki oraz miąższ). Jest niezwykle aromatyczna, ma ciekawy smak, który przypomina pieczone kasztany.

Prosty przepis na ciasto z dyni

Składniki:

  •  2 szklanki miąższu z dyni (1 średniej wielkości dynia)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 zmielone goździki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • do oprószenia formy: bułka tarta lub kasza manna
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  1. Orzechy siekamy na drobno nożem. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do masy partiami: mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy na średnich obrotach (przez ok 3 minuty).
  2. Dynię myjemy, kroimy i usuwamy nasiona i włókna, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy zblendować), odciskamy nadmiar płynu.
  3. Starty i odsączony miąższ dyni dodajemy do ciasta. Wrzucamy drobno posiekane orzechy włoskie i namoczone uprzednio rodzynki. Mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną formy o średnicy 23-25 cm.
  5. Ciasto pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed upływem podanego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
  6. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto z dyni posypujemy cukrem pudrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Ciasto czekoladowe z dynią

Bardziej wyrafinowanym smakoszom i wielbicielom czekolady, polecam czekoladowe ciasto z dynią, kardamonem i kakao. Podobnie jak poprzednia propozycja jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przygotować bazowe ciasto dyniowe, a na koniec do połowy ciasta dodać kakao i czekoladę.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (ok 180 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 140 ml masła + do natłuszczenia formy
  • 150 g brązowego cukru drobnego do wypieków
  • ok. 250 g mąki pszennej (szklanka ma ok 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozgrzewamy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Keksówkę natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (bez termoobiegu).
  3. Do jednej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy puree z dyni z żółtkami, aromatem waniliowym i ostudzonym masłem z cukrem.
  5. W trzeciej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
  6. Następnie łączymy składniki z wszystkich trzech misek. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  7. Połowę przekładamy do ostudzonej czekolady. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  8. Na dno keksówki wylewamy: połowę jasnego ciasta, potem połowę czekoladowego, następnie resztę jasnego i na koniec resztę ciemnego. Potrząsamy w celu wyrównania powierzchni.
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia

Ciasto dyniowe w wersji fit

Osoby szczególnie dbające o linię, z pewnością skuszą się na ciasto dyniowe w wersji fit. To przepyszne ciasto dyniowe cudownie smakuje posypane jedynie cukrem pudrem. Możemy jednak przełożyć je serkiem mascarpone lub swoim ulubionym kremem.

Składniki:

  • 200 g puree z dyni
  • 2 banany
  • 125 ml mleka
  • 2 proc.
  • 200 g mąki pszennej 2000
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Wykonanie:

  1. Do wysokiej miski wkładamy: puree z dyni, obranego banana i wlewamy mleko. Całość blendujemy na gładką masę.
  2. Do drugiej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy.
  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do formy.
  4. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopni (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇