Mascarpone – jak zrobić je samemu?

Obowiązkowy składnik słynnego deseru tiramisu, ale również baza wielu innych pysznych słodkości czy dań wytrawnych, np. sosów do makaronu i pierogowych farszów. Ten delikatny, kremowy serek o słodko-maślanym smaku można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Mascarpone ma jeszcze jedną zaletę – bez trudu przygotujemy go w domu.

MascarponeMascarpone możemy kupić w sklepie, jednak pyszny przygotujemy w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Historia mascarpone sięga końca XVI wieku. To właśnie wtedy serowarzy z włoskiej Lombardii, szukający pomysłu na wykorzystanie śmietany powstałej w procesie produkcyjnym parmezanu, odkryli, że w wyniku reakcji z bakteriami kwasu mlekowego powstaje z niej bardzo smaczny, kremowy twarożek. Do dziś w północnych regionach Italii wytwarza się najlepsze odmiany mascarpone, nazywanego tam poetycko „mascarpone mascherga", czyli "mleczny kwiat". Jego niepowtarzalny smak to m.in. zasługa śmietanki pozyskiwanej z mleka pochodzącego od krów karmionych specjalną mieszanką ziół, kwiatów i traw.

Serek, ze względu na jego nietrwałość i wrażliwość na wysokie temperatury, produkowano niegdyś tylko w sezonie jesienno-zimowym, w niewielkich ilościach. Sprzedawano go w małych, płóciennych woreczkach. Dziś nowoczesne technologie pozwalają wytwarzać mascarpone przez cały rok. Śmietanę, oddzieloną w czasie odwirowywania świeżego mleka, podgrzewa się do temperatury 85-90 stopni, a następnie wzbogaca substancjami koagulującymi i zakwaszającymi (zwykle kwaskiem cytrynowym). Przez następną dobę odsącza się serwatkę, w tym czasie ser szybko dojrzewa.

Dzięki ciągłemu wirowaniu mascarpone uzyskuje jednolitą kremową konsystencję. W połączeniu ze słodkawym, śmietankowo-maślany smakiem, otrzymujemy produkt, który w ostatnich dziesięcioleciach zdobył ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Serek możemy oczywiście kupić w sklepie, ale bez większego trudu przygotujemy go również w domu.

Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru

Mascarpone – wartości odżywcze

Mascarpone nie jest przysmakiem, którym można objadać się bez umiaru. Jego baza, czyli śmietanka sprawia, że serek dostarcza solidnej dawki kalorii (400 kcal w 100 g) oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które wprawdzie zapewniają organizmowi skoncentrowaną porcję energii i odgrywają trudną do przecenienia rolę w transportowaniu rozpuszczalnych w nich witamin (A, D, E i K), ale równocześnie mogą zwiększać ryzyko nadwagi, otyłości i miażdżycy, a także nasilać insulinooporność.

Na szczęście mascarpone, podobnie jak inne produkty mleczne, kryje w sobie także sporo wartościowych białek (w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie umie sam syntetyzować, a niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania) oraz składników mineralnych, zwłaszcza wapnia – podstawowego budulca kości i zębów, a także mikroelementu potrzebnego do prawidłowego działania komórek, biorącego udział w przemianie materii, przewodzeniu bodźców nerwowych, procesie skurczu mięśni oraz krzepnięcia krwi.

W mascarpone nie brakuje także witamin, przede wszystkim witaminy A, istotnej dla naszego wzroku, odporności i płodności, odpowiadającej za kondycję skóry, włosów czy paznokci, przyspieszającej gojenie ran oraz pobudzającej produkcję czerwonych krwinek.

mascarpone
© Adobe Stock

Jak zrobić mascarpone

Mascarpone możemy bez problemu kupić w sklepie, jednak równie pyszny serek bez trudu przygotujemy w domowym zaciszu. Potrzebujemy tylko dwóch składników: litra śmietany, najlepiej tłustej, 36-procentowej (jeśli chcemy ograniczyć kaloryczność specjału wykorzystajmy śmietanę 12, 18 lub 30-procentową) oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny (dwie łyżki). Przyda nam się również termometr kuchenny.

Śmietanę przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Garnek możemy też włożyć do kąpieli wodnej, czyli umieścić go w większym naczyniu wypełnionym do ¾ wysokości wrzącą wodą. Ułatwi to kontrolowanie temperatury i zapobiegnie zwarzeniu się śmietany.

Gdy ogrzeje się ona do 80-85 stopni dolewamy sok z cytryny, nie przerywając mieszania. Mieszamy, aż śmietana zgęstnieje i zacznie przywierać do łyżki. Wtedy rondelek zdejmujemy z ognia lub wyjmujemy z kąpieli wodnej, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W kolejnym etapie nakładamy na miskę sitko, wykładamy je podwójnie złożoną chustą serowarską lub gazą i wlewamy zakwaszoną śmietankę. Związujemy rogi chusty lub nakrywamy naczynie talerzykiem, następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masa rozwarstwi się na serek i serwatkę, którą też warto wykorzystać w kuchni, np. dodając do ciasta na naleśniki czy domowy chleb, przygotowując z niej koktajl albo zupę.

Mascarpone należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć