Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a tym samym pojawią się pierwsze przeziębienia i infekcje. Warto więc wzbogacić dietę o produkty poprawiające odporność. Żaden z nich nie jest gwarancją zdrowia, ale może przyczynić się do jego poprawy.
Stosowanie urozmaiconej diety, bogatej w żywność nisko przetworzoną, zwłaszcza owoce i warzywa, a także zdrowe tłuszcze i białko to klucz do zachowania zdrowia. Są takie produkty, które warto mieć w kuchni i w spiżarni, zwłaszcza w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Zwiększą one sprawność naszego układu odpornościowego.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czarny bez
Czarny bez od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. To bogactwo witaminy C oraz flawonoidów, które hamują namnażanie się wirusów. To doskonały lek na przeziębienia, grypę oraz chore zatoki. Z kwiatów można przygotować herbatkę, która ma silne działanie napotne, rozkurczające, obniżające temperaturę oraz wykrztuśne. Z owoców wytwarza się m.in. syrop, który ma podobne właściwości, a dodatkowo działa moczopędnie. Owoce tej rośliny bywają trujące. Należy zbierać tylko te naprawdę dojrzałe, a następnie poddać je obróbce termicznej: ugotować lub wysuszyć.
Zimne ziemniaki
Ziemniaki bogate są w skrobię. Jest to wielocukier złożony, składający się z łańcucha glukozy. Im jest on dłuższy, tym trudniej strawić go naszemu organizmowi. Produkty wysokoskrobiowe należy poddawać obróbce termicznej, która rozplątuje zbyt długi łańcuch glukozy. Zimne ziemniaki są wartościowe, ponieważ łańcuchy skrobi, które "rozplątały” się w czasie obróbki termicznej, uległy ponownie częściowemu splątaniu. W ten sposób powstała skrobia oporna, która dostarczy mniej energii naszemu organizmowi i korzystnie wpłynie na bakterie.
Miód
Miód to źródło przeciwutleniaczy i substancji o działaniu bakteriobójczym. Im ciemniejsza barwa miodu, tym bogatszy jest on w przeciwutleniacze. Złoty nektar jest źródłem witaminy C oraz wspomaga układ odpornościowy. Miód od lat stanowi bazę naparów na przeziębienie. Należy pamiętać, że obróbka termiczna niszczy większość cennych składników w nim zawartych, dlatego nie powinno podgrzewać się go bardziej niż do 45 stopni C.
Cebula
Syrop z cebuli ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dodatkowo cebula wzmacnia odporność, dlatego warto wprowadzić ją do diety w okresie jesiennym. Świetnie radzi sobie z przeziębieniami i drobnymi infekcjami. W cebuli znajdziemy kwercetynę, substancję o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jej działanie jest podobne do działania aspiryny.
Sok brzozowy
Sok brzozowy to skarbnica cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, magnez, żelazo oraz fosfor. Poprawia odporność, wspomaga pracę układu moczowego, a według medycyny ludowej zapobiega rozwijaniu się nowotworów.
Zielona herbata
Zielona herbata ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest to zasługa substancji zwanych katechinami, których w zielonym naparze jest wyjątkowo dużo. Związki zawarte w zielonej herbacie potrafią hamować rozmnażanie się niektórych wirusów grypy. Warto pamiętać jednak o odpowiednim parzeniu liści zielonej herbaty. Nie należy zalewać ich wrzącą wodą, ponieważ zbyt gorąca może zniszczyć ich dobroczynne właściwości.