Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Obraz
© 123RF

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a tym samym pojawią się pierwsze przeziębienia i infekcje. Warto więc wzbogacić dietę o produkty poprawiające odporność. Żaden z nich nie jest gwarancją zdrowia, ale może przyczynić się do jego poprawy.

Stosowanie urozmaiconej diety, bogatej w żywność nisko przetworzoną, zwłaszcza owoce i warzywa, a także zdrowe tłuszcze i białko to klucz do zachowania zdrowia. Są takie produkty, które warto mieć w kuchni i w spiżarni, zwłaszcza w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Zwiększą one sprawność naszego układu odpornościowego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Czarny bez

Obraz
© 123RF

Czarny bez od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. To bogactwo witaminy C oraz flawonoidów, które hamują namnażanie się wirusów. To doskonały lek na przeziębienia, grypę oraz chore zatoki. Z kwiatów można przygotować herbatkę, która ma silne działanie napotne, rozkurczające, obniżające temperaturę oraz wykrztuśne. Z owoców wytwarza się m.in. syrop, który ma podobne właściwości, a dodatkowo działa moczopędnie. Owoce tej rośliny bywają trujące. Należy zbierać tylko te naprawdę dojrzałe, a następnie poddać je obróbce termicznej: ugotować lub wysuszyć.

/ 7Zimne ziemniaki

Obraz
© 123RF

Ziemniaki bogate są w skrobię. Jest to wielocukier złożony, składający się z łańcucha glukozy. Im jest on dłuższy, tym trudniej strawić go naszemu organizmowi. Produkty wysokoskrobiowe należy poddawać obróbce termicznej, która rozplątuje zbyt długi łańcuch glukozy. Zimne ziemniaki są wartościowe, ponieważ łańcuchy skrobi, które "rozplątały” się w czasie obróbki termicznej, uległy ponownie częściowemu splątaniu. W ten sposób powstała skrobia oporna, która dostarczy mniej energii naszemu organizmowi i korzystnie wpłynie na bakterie.

/ 7Miód

Obraz
© 123RF

Miód to źródło przeciwutleniaczy i substancji o działaniu bakteriobójczym. Im ciemniejsza barwa miodu, tym bogatszy jest on w przeciwutleniacze. Złoty nektar jest źródłem witaminy C oraz wspomaga układ odpornościowy. Miód od lat stanowi bazę naparów na przeziębienie. Należy pamiętać, że obróbka termiczna niszczy większość cennych składników w nim zawartych, dlatego nie powinno podgrzewać się go bardziej niż do 45 stopni C.

/ 7Cebula

Obraz
© 123RF

Syrop z cebuli ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dodatkowo cebula wzmacnia odporność, dlatego warto wprowadzić ją do diety w okresie jesiennym. Świetnie radzi sobie z przeziębieniami i drobnymi infekcjami. W cebuli znajdziemy kwercetynę, substancję o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jej działanie jest podobne do działania aspiryny.

/ 7Sok brzozowy

Obraz
© 123RF

Sok brzozowy to skarbnica cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, magnez, żelazo oraz fosfor. Poprawia odporność, wspomaga pracę układu moczowego, a według medycyny ludowej zapobiega rozwijaniu się nowotworów.

/ 7Zielona herbata

Obraz
© 123RF

Zielona herbata ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest to zasługa substancji zwanych katechinami, których w zielonym naparze jest wyjątkowo dużo. Związki zawarte w zielonej herbacie potrafią hamować rozmnażanie się niektórych wirusów grypy. Warto pamiętać jednak o odpowiednim parzeniu liści zielonej herbaty. Nie należy zalewać ich wrzącą wodą, ponieważ zbyt gorąca może zniszczyć ich dobroczynne właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja