Naturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Dzięki swojemu charakterystycznemu, niepowtarzalnemu smakowi jest też powszechnie używany w kuchni. Dopadła cię infekcja? Przygotuj leczniczą miksturę.

Proponujemy dwa proste przepisy na lecznicze mikstury.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Czosnek jest ceniony od wieków. W starożytnym Egipcie był używany jako naturalny sposób na wzmocnienie, poprawienie krążenia i do odstraszania owadów. Żołnierze stosowali go, aby łagodzić zmiany skórne i… dodać sobie odwagi. Z kolei starożytni Rzymianie używali czosnku do leczenia problemów ze stawami, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i chorób serca. W Chinach i Japonii był on natomiast popularnym środkiem przeciw niestrawności.

Współczesna nauka potwierdziła wszystkie właściwości lecznicze czosnku. W tych niepozornych ząbkach kryje się prawdziwe źródło zdrowia. Odtruwa organizm, zwiększa odporność i reguluje poziom cholesterolu. Poza tym leczy infekcje grzybicze, zapobiega miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, zwalcza biegunkę, zmniejsza świąd po ukąszeniach owadów. Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, cukrzycy i powiększenia prostaty. Jest też wykorzystywany w czasie przeziębienia i grypy.

Niesamowite właściwości czosnku wynikają głównie z jego aktywnego składnika allicyny. Proponujemy dwa proste przepisy na lecznicze mikstury. Posiekaj 2-3 ząbki czosnku i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj go z łyżką naturalnego miodu. Jedz codziennie na czczo. Takie lekarstwo doskonale wzmacnia odporność i pobudzi organizm.

Jeśli dopadnie cię przeziębnie lub grypa, przygotuj syrop. Potrzebujesz 5 posiekanych ząbków czosnku, soku wyciśniętego z 1 cytryny, 2 posiekanych papryczek chili, łyżki tartego imbiru oraz octu jabłkowego. Układaj składniki warstwowo w wyparzonym słoiku i pojemności 0,5 l. najpierw czosnek, następnie paprykę chili i imbir. Zalej wszystko sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Po kilku dniach mikstura będzie gotowa. Pij 1 łyżkę dziennie, by wzmocnić odporność lub 2-3 łyżki w czasie infekcji do czasu ustąpienia objawów.

Zobacz też: Naturalne antybiotyki. 10 produktów, które wzmocnią odporność

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni