Nasi sąsiedzi uwielbiają sałatkę ziemniaczaną. My robimy ją po swojemu
Nasi sąsiedzi zza Odry uwielbiają sałatkę ziemniaczaną. Nic dziwnego, jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania i prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno jako osobne danie, jak i dodatek do grillowanego czy pieczonego mięsa. Spróbujcie koniecznie naszej wersji sałatki ziemniaczanej z ogórkami i rzodkiewką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 ogórki kiszone lub małosolne
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
- Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie.
- Cebulki dymki, rzodkiewki i ogórki pokroić.
- Sól rozpuścić w soku z cytryny, dodać pieprz, oliwę i dokładnie wymieszać.
- Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i rzodkiewki.
- Zalać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl