Nalewka z zielonych orzechów. Doskonała na problemy żołądkowe
Nalewka z zielonych orzechów włoskich fantastycznie zadziała na wszelkiego rodzaju problemy żołądkowe, ale nie tylko. Do przygotowania nalewki z orzechów włoskich potrzebujesz niedojrzałych owoców, które powinny być duże, ale łatwe do krojenia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Niedojrzałe orzechy włoskie pokrój na cztery części. Nie zapomnij włożyć rękawiczek! Dodaj przyprawy. Zmieszaj wódkę ze spirytusem i zalej orzechy.
- Po 4 tygodniach zlej alkohol. Do orzechów dosyp cukier i ewentualnie 100 ml wody.
- Odstaw na 2–3 tygodnie, często wstrząsając słojem, żeby cały cukier się rozpuścił. Zlej syrop i dolej do niego alkohol. Przecedź i zabutelkuj.
- Pozostaw na przynajmniej pół roku. Mimo dużej ilości cukru nalewka orzechowa jest bardzo wytrawna. Warto ją pić do ciężkich dań, bo dzięki goryczy ułatwia trawienie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl