Trwa ładowanie...
dc2bitl
oprac. Katarzyna Gileta

Nalewka z zielonych orzechów. Doskonała na problemy żołądkowe

Przepis

Nalewka z zielonych orzechów włoskich fantastycznie zadziała na wszelkiego rodzaju problemy żołądkowe, ale nie tylko. Do przygotowania nalewki z orzechów włoskich potrzebujesz niedojrzałych owoców, które powinny być duże, ale łatwe do krojenia.

dc2bitl
3.3
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 20 zielonych orzechów włoskich
  • 4–6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • laska wanilii przekrojona wzdłuż
  • ½ l spirytusu
  • ½ l wódki
  • 2 szklanki cukru
Przepis
  • Niedojrzałe orzechy włoskie pokrój na cztery części. Nie zapomnij włożyć rękawiczek! Dodaj przyprawy. Zmieszaj wódkę ze spirytusem i zalej orzechy.
  • Po 4 tygodniach zlej alkohol. Do orzechów dosyp cukier i ewentualnie 100 ml wody.
  • Odstaw na 2–3 tygodnie, często wstrząsając słojem, żeby cały cukier się rozpuścił. Zlej syrop i dolej do niego alkohol. Przecedź i zabutelkuj.
  • Pozostaw na przynajmniej pół roku. Mimo dużej ilości cukru nalewka orzechowa jest bardzo wytrawna. Warto ją pić do ciężkich dań, bo dzięki goryczy ułatwia trawienie.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Nalewka z zielonych orzechów. Doskonała na problemy żołądkowe
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
Share
dc2bitl

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów
dc2bitl