Nalewka z ciemnych winogron
Nalewkę z winogron warto przygotować jesienią, kiedy mamy niebywały urodzaj tych owoców. W przeciwieństwie do wina czy innych domowych trunków, nalewka z winogron jest bardzo prosta w przygotowaniu.
oprac. Karolina Rozmus
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Drinki i shoty
Składniki
Przepis
- Owoce przebrać, umyć, starannie osuszyć i przełożyć do dużego słoja. Zgnieść lekko widelcem lub praską do ziemniaków, by puściły sok.
- Wlać alkohol – wódkę i spirytus (można również zrezygnować z wódki na rzecz 1 l spirytusu) oraz dodać przyprawy.
- Zakręcić słoik i odstawić na ok. 4-5 tygodni w ciepłe miejsce. Raz na jakiś czas delikatnie wstrząsnąć słojem.
- Po upływie tego czasu alkohol zlać, a owoce zasypać cukrem. Zamieszać i odstawić na kolejne 2 tygodnie, w przeciągu których codziennie należy przemieszać owoce.
- Po 2 tygodniach przecedzić owoce przez sitko i/lub gazę, a powstały syrop dodać do odlanego alkoholu.
- Wymieszać i odstawić na około 2-3 miesiące, by nalewka dojrzała.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl