Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?
Aronia najlepiej sprawdza się jako surowiec do rozmaitych przetworów – soków, nalewek, dżemów czy galaretek. nalewka aroniowa to doskonały trunek na jesienne i zimowe wieczory. Poprawia nastrój, rozgrzewa oraz doskonale wpływa na pracę serca.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- Liście wiśni ułożyć na dnie garnka, na liście wsypać aronię i zalać 3 litrami wody. Wszystko zagotować i zostawić na 15 minut na malutkim gazie.
- Odcedzić dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać, by cukier się rozpuścił. Odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy sok jest już zimny, wlać powoli spirytus i wymieszać. Rozlać do czystych butelek, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na min. 3-4 tygodnie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze