Trwa ładowanie...
d21a0a5
d21a0a5

Naleśniki ryżowe. Nie tylko dla alergików

Przepis

Naleśniki z mąki ryżowej są smaczną alternatywą dla tradycyjnych. bez obaw mogą po nie sięgać osoby, które nie tolerują glutenu. Przepis poleca Kulinarna Maniusia.

3.5
(15 głosów)
Oceń:
d21a0a5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Naleśniki ryżowe. Nie tylko dla alergików
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 300 ml wody
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 250 g mąki ryżowej
  • olej kokosowy do smażenia
Przepis

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem mikserem lub trzepaczką. Wlewamy mleko i wodę i wsypujemy mąkę, ponownie miksujemy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i łyżką wylewamy porcję ciasta. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ważne, aby przed każdym naleśnikiem wymieszać ciasto. Naleśniki ryżowe są dość delikatne dlatego podczas smażenia nie przewracajcie ich zbyt szybko, lepiej je smażyć troszkę dłużej na mniejszym ogniu. Naleśniki podajemy z domowym dżemem, powidłami, twarogiem, owocami, syropem klonowym.

Naleśniki ryżowe. Nie tylko dla alergików
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d21a0a5

Podziel się opinią

28
20
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5