Naleśniki ryżowe. Nie tylko dla alergików
Naleśniki z mąki ryżowej są smaczną alternatywą dla tradycyjnych. bez obaw mogą po nie sięgać osoby, które nie tolerują glutenu. Przepis poleca Kulinarna Maniusia.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 300 ml wody
- łyżka cukru trzcinowego
- 250 g mąki ryżowej
- olej kokosowy do smażenia
Przepis
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem mikserem lub trzepaczką. Wlewamy mleko i wodę i wsypujemy mąkę, ponownie miksujemy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego i łyżką wylewamy porcję ciasta. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ważne, aby przed każdym naleśnikiem wymieszać ciasto. Naleśniki ryżowe są dość delikatne dlatego podczas smażenia nie przewracajcie ich zbyt szybko, lepiej je smażyć troszkę dłużej na mniejszym ogniu. Naleśniki podajemy z domowym dżemem, powidłami, twarogiem, owocami, syropem klonowym.