Naleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną. Królewskie śniadanie lub podwieczorek
Na nieśpieszne śniadanie dla dwojga lub całej rodziny idealnie sprawdzą się naleśniki. Koperty z dodatkiem żurawiny w miodzie będą smakować przepysznie. Sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 2 jajka
- 10 g masła
- 100 g mąki
- 1/2 strąka wanilii
- 1/2 łyżeczki miałkiej soli
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka likieru Grand Marnier
Dodatki:
- 300 g leśnej żurawiny bio, zamrożonej
- 4 łyżki miodu spadziowego
- 1/2 łyżki klarowanego masła
Do płaskiego garnka z grubym dnem wkładamy miód i wsypujemy żurawinę. Wolno podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kiedy płyn odparuje do połowy i zamieni się w syrop, wyłączamy grzanie. Żurawina jest gotowa.
Strąk wanilii kroimy wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobujemy nasionka. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy jak na omlet. W rondelku roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy nasionka wanilii, roztrzepane jajka i sól. Wlewamy mleko oraz wodę i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Ciągle mieszając, łączymy z roztopionym masłem i Grand Marnier. Ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny. Przed smażeniem dodajemy 10 ml wody i mieszamy ciasto.
Na patelnię z grubym dnem wykładamy klarowane masło i układamy złożone w trójkąty naleśniki. Podgrzewamy i polewamy karmelizowaną żurawiną. Podajemy.
Zobacz także: naleśniki ryżowo-kokosowe
src="https://d.wpimg.pl/26810382-810602745/nales.jpg"/>
Polecamy wideo: puszyste naleśniki
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze