Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru

Naleśniki bez jajek? To możliwe, jeśli wykorzystamy kilka sztuczek na zastąpienie tego składnika. Poniższy przepis nie zawiera glutenu i cukru, a naleśniki i tak wyjdą pyszne i słodkie.

Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukruNaleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • mleko (np. roślinne niesłodzone),
  • mąka (np. bezglutenowa),
  • woda,
  • sok z całej lub połówki cytryny,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych.

Składniki

  • garść daktyli – przepłukane, namoczone, odcedzone i zmiksowane,
  • 300 gramów tofu,
  • sok z 3/4 cytryny,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Przepis

Składniki na ciasto połączyć w takich proporcjach, aby uzyskać masę o odpowiedniej konsystencji i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Tofu rozgnieść widelcem i dodać do niego zmiksowane daktyle oraz wiórki, sok z cytryny i zmielone siemię lniane. Nadzienie nałożyć na usmażone naleśniki i złożyć lub zrolować.
Zobacz także: domowa czekolada bąbelkowa

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja