Naleśniki bolońskie zapiekane. Sycąca zapiekanka na zimowe dni

To danie jest połączeniem naleśników zapiekanych pod beszamelem z tradycyjnym sosem bolognese. Naleśniki bolońskie to niebanalne danie, które skradnie wasze serca.

Naleśniki bologneseNaleśniki bolognese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 naleśników
  • 300 g żółtego sera lub mozzarelli

Sos bolognese:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku

Sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej startą na tarce marchew, pokrojonego w plastry selera, posiekaną cebulę i mielone mięso.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy, czosnek i zalać winem.
  • Odparować, gotując przez kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować przez 20 minut, a po upływie tego czasu wlać passatę do rondla.
  • Gotować tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje – konsystencja potrawy powinna być zwarta, a sos odparowany tak, by można było nim faszerować naleśniki.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło i dodać na patelnię mąkę. Smażyć na małym ogniu, aż mąka zacznie delikatnie pachnieć. Wlać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką sos tak, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
  • Naleśniki faszerować sosem bolońskim i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalać beszamelem i posypać serem żółtym.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji