Naleśniki bolońskie zapiekane. Sycąca zapiekanka na zimowe dni

To danie jest połączeniem naleśników zapiekanych pod beszamelem z tradycyjnym sosem bolognese. Naleśniki bolońskie to niebanalne danie, które skradnie wasze serca.

Naleśniki bologneseNaleśniki bolognese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 naleśników
  • 300 g żółtego sera lub mozzarelli

Sos bolognese:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku

Sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej startą na tarce marchew, pokrojonego w plastry selera, posiekaną cebulę i mielone mięso.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy, czosnek i zalać winem.
  • Odparować, gotując przez kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować przez 20 minut, a po upływie tego czasu wlać passatę do rondla.
  • Gotować tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje – konsystencja potrawy powinna być zwarta, a sos odparowany tak, by można było nim faszerować naleśniki.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło i dodać na patelnię mąkę. Smażyć na małym ogniu, aż mąka zacznie delikatnie pachnieć. Wlać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką sos tak, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
  • Naleśniki faszerować sosem bolońskim i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalać beszamelem i posypać serem żółtym.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟