Najsłodsze, najdroższe, największe...

Sprawdź, jakie owoce i warzywa są najsłodsze, najdroższe lub najbardziej kaloryczne.

Obraz

/ 8Największy owoc

Obraz
© Thinkstock/ iStockphoto

Największym owocem świata jest jackfruit, czyli owoc drzewa bochenkowego (chlebowca różnolistnego) . Wyjątkowe okazy mogą ważyć nawet po 35 kilogramów i mierzyć ok. 90 cm. Pochodzi z Indii, gdzie jadano go już 6 tysięcy lat temu, popularny jest też w całej Azji Południowo - Wschodniej oraz w Afryce. Zjada się go zazwyczaj na surowo. Dojrzałe jackfruity mają żółty miąższ oraz słodki, niezbyt wyrazisty smak. Z kolei gotowane przypominają w smaku fasolę.

AD/mmch

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Dynie - giganty

Obraz
© Thinkstock/ iStockphoto

Z kolei największym warzywem świata jest dynia olbrzymia. Pomarańczowe, kilkusetkilogramowe egzemplarze wcale nie są rzadkością. Zeszły rok był wyjątkowo łaskawy dla tych gigantów. W Polsce wyhodowano najcięższą rekordzistkę o wadze 514 kg, w Stanach Zjednoczonych urosła zaś dynia ważąca 821 kg.

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Najdroższymi warzywami są...

Obraz
© Thinkstock/Polka Dot

2 tys. zł za kilogram ziemniaków? Tak, to nie pomyłka. Na jednej w z francuskich wysp (Ile de Noirmoutier) uprawianie są właśnie takie kosztowne " smakołyki". Cena jest wysoka ze względu na wyjątkowy sposób uprawy warzywa. Ziemia, na której hodowane są ziemniaki " La Bonnotte" nawożona jest wyłącznie glonami, które pochodzą z pobliskich wybrzeży, a do uprawy nie wykorzystuje się żadnych maszyn.

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Czarny arbuz w cenie

Obraz
© CC/flickr/puamelia/BY-SA 2.0

Arbuz Densuke ma czarną, grubą skórkę i wyjątkowo soczyste wnętrze. Uprawia się go wyłącznie na wyspie Hokkaido i jest gratką dla prawdziwych smakoszy. Na jednej z aukcji kilkukilogramowy okaz sprzedano za ponad 6 tys. dolarów.

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Najsłodszy

Obraz
© sxc.hu

Sapodilla (sączyniec właściwy, pigwica właściwa) to najsłodszy owoc tropikalny, pochodzący z Ameryki Środkowej. Przeważnie owoc jest wielkości kurzego jajka, ale obecnie wyhodowano większe odmiany osiągające nawet średnicę 10cm. Europejczycy odkryli te owoce w XVIII wieku, ale rzadko spotykany jest na naszym rynku, ponieważ bardzo słabo znosi transport.

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Najbardziej gorzki

Obraz
© archiwum

Owoce melona gorzkiego przypominają ogórek, dlatego często roślina ta funkcjonuje też pod nazwą balsamki ogórkowatej lub przepękli ogórkowatej. Rośnie w tropikach, a wykorzystywana jest nie tylko w celach kulinarnych - zazwyczaj miesza się ją z mięsem lub dodaje jako przyprawę - ale także w medycynie naturalnej. Melon gorzki polecany jest np. w leczeniu cukrzycy. Z suszonych plasterków, których smak można złagodzić mocząc je wcześniej w soli, robi się też herbatki ziołowe.

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Uwaga na kalorie!

Obraz
© Thinkstock/ iStockphoto

Co prawda awokado to owoc , ale nie jest ani słodkie, ani kwaśne, więc w kuchni traktujemy je raczej jak warzywo. Bardzo zdrowe, bo jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych, witamin z grupy B, a także wit. C, E i PP oraz potasu, miedzi i cynku. To istny eliksir młodości, ale kryje w sobie jedną pułapkę. To także najbardziej kaloryczny owoc (nie licząc suszonych) - 100 gr zawiera aż 190 kcal.

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

/ 8Jadalne kaktusy

Obraz
© sxc.hu

Jadalne kaktusy, czyli figi kaktusowe są owocami opuncji. Przed zjedzeniem trzeba je obrać , co dla niewprawnych rąk może być nie lada wyzwaniem tym bardziej, że ich skórkę pokrywają drobne, prawie niewidoczne, ale ostre kolce. Zanim więc spróbujemy orzeźwiającego i lekko kwaśnego miąższu trzeba je usunąć ostrą szmatką. Figi kaktusowe można jeść na surowo albo łączyć w sałatkach z innymi owocami.

AD/mmch

Polecamy również:
Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie! Reaktywuj się na wiosnę i weź udział w konkursie!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja