Najpopularniejsze mity dotyczące miodu. Czas się z nimi rozprawić!
Wiedzieliście o tym?
Zdrowy, smaczny, lubiany przez dzieci i dorosłych. Doskonale zastępuje cukier, wspiera odporność, a ze świeżą bułką stanowi duet idealny. Miód. Wokół niego narosło wiele mitów – na pewno w część z nich wciąż wierzysz. Oto i one.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Miód to samo zdrowie – każdy powinien go jeść
Niestety to nieprawda – miodu nie powinni spożywać alergicy, a także… dzieci. Ten słodki owoc pracy pszczół można wprowadzić do diety dziecka dopiero po ukończeniu przez malucha roku, wybierając miód ze sprawdzonej pasieki. Dlaczego? Miód może być skażony bakteriami Clostridium botulinum, czyli po prostu jadem kiełbasianym. Dla małych dzieci może to być śmiertelnym zagrożeniem.
Prawdziwy mit nie ulega krystalizacji
Powszechny mit, zgodnie z którym prawdziwy miód ma tylko postać płynną, a ten skrystalizowany – jest dowodem na oszustwo producentów. Tymczasem krystalizowanie się miodu to naturalny etap, któremu szybciej podlegają takie miody jak rzepakowy czy akacjowy. Jednak zmiana konsystencji miodu nie wpływa na jego smak, wartości odżywcze czy właściwości antybiotyczne. Z kolei miód, który mimo upływu czasu wciąż ma piękną, płynną formę, prawdopodobnie nie jest w 100 procentach naturalny.
Miód się nigdy nie starzeje
Prawidłowo przechowywany miód faktycznie będzie zdatny do spożycia nawet przez kilkadziesiąt lat, jednak w praktyce nie zdarza się to często. Warunkiem trwałości miodu jest właściwego przechowywanie tego produktu: szczelne zamknięcie miodu w szklanym słoju i schowanie go z dala od promieni słonecznych.
Miód należy nakładać drewnianą łyżką
Miodu nie należy nakładać metalową łyżką – do tego celu można wykorzystać tylko drewnianą łyżkę lub charakterystyczną pałeczkę. Miód ma kwaśny odczyn, stąd z pewnością przekonanie o tym, że w kontakcie z metalowymi sztućcami może wejść w szkodliwą reakcję. Nie jest to prawda, co więcej to raczej drewniane łyżki są dla miodu większym zagrożeniem, ponieważ porowata struktura drewna sprawia, że wewnątrz może czaić się wiele kolonii bakterii. W kontakcie z miodem mogą przyczynić się do szybszego psucia się produktu.
Wysoka temperatura powoduje, że miód staje się niezdrowy
Zdaniem niektórych podgrzanie miodu powoduje, że ten staje się wręcz toksyczny. Tymczasem nie jest to prawda – dodanie miodu do gorącej herbaty czy kakao niweluje większość wartości prozdrowotnych miodu, ale nie sprawia, że staje się on niebezpieczny. Wysoka temperatura niszczy enzymy zawarte w miodzie i zmniejsza jego walory smakowe, dlatego warto słodzić nim przestudzoną herbatę, ale jeśli dodamy miód do gorącego naparu, nic złego się nie stanie.