Najpopularniejsze mity dotyczące miodu. Czas się z nimi rozprawić!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Wiedzieliście o tym?

Obraz
© 123RF

Zdrowy, smaczny, lubiany przez dzieci i dorosłych. Doskonale zastępuje cukier, wspiera odporność, a ze świeżą bułką stanowi duet idealny. Miód. Wokół niego narosło wiele mitów – na pewno w część z nich wciąż wierzysz. Oto i one.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Miód to samo zdrowie – każdy powinien go jeść

Obraz
© 123RF

Niestety to nieprawda – miodu nie powinni spożywać alergicy, a także… dzieci. Ten słodki owoc pracy pszczół można wprowadzić do diety dziecka dopiero po ukończeniu przez malucha roku, wybierając miód ze sprawdzonej pasieki. Dlaczego? Miód może być skażony bakteriami Clostridium botulinum, czyli po prostu jadem kiełbasianym. Dla małych dzieci może to być śmiertelnym zagrożeniem.

/ 6Prawdziwy mit nie ulega krystalizacji

Obraz
© 123RF

Powszechny mit, zgodnie z którym prawdziwy miód ma tylko postać płynną, a ten skrystalizowany – jest dowodem na oszustwo producentów. Tymczasem krystalizowanie się miodu to naturalny etap, któremu szybciej podlegają takie miody jak rzepakowy czy akacjowy. Jednak zmiana konsystencji miodu nie wpływa na jego smak, wartości odżywcze czy właściwości antybiotyczne. Z kolei miód, który mimo upływu czasu wciąż ma piękną, płynną formę, prawdopodobnie nie jest w 100 procentach naturalny.

/ 6Miód się nigdy nie starzeje

Obraz
© 123RF

Prawidłowo przechowywany miód faktycznie będzie zdatny do spożycia nawet przez kilkadziesiąt lat, jednak w praktyce nie zdarza się to często. Warunkiem trwałości miodu jest właściwego przechowywanie tego produktu: szczelne zamknięcie miodu w szklanym słoju i schowanie go z dala od promieni słonecznych.

/ 6Miód należy nakładać drewnianą łyżką

Obraz
© 123RF

Miodu nie należy nakładać metalową łyżką – do tego celu można wykorzystać tylko drewnianą łyżkę lub charakterystyczną pałeczkę. Miód ma kwaśny odczyn, stąd z pewnością przekonanie o tym, że w kontakcie z metalowymi sztućcami może wejść w szkodliwą reakcję. Nie jest to prawda, co więcej to raczej drewniane łyżki są dla miodu większym zagrożeniem, ponieważ porowata struktura drewna sprawia, że wewnątrz może czaić się wiele kolonii bakterii. W kontakcie z miodem mogą przyczynić się do szybszego psucia się produktu.

/ 6Wysoka temperatura powoduje, że miód staje się niezdrowy

Obraz
© 123RF

Zdaniem niektórych podgrzanie miodu powoduje, że ten staje się wręcz toksyczny. Tymczasem nie jest to prawda – dodanie miodu do gorącej herbaty czy kakao niweluje większość wartości prozdrowotnych miodu, ale nie sprawia, że staje się on niebezpieczny. Wysoka temperatura niszczy enzymy zawarte w miodzie i zmniejsza jego walory smakowe, dlatego warto słodzić nim przestudzoną herbatę, ale jeśli dodamy miód do gorącego naparu, nic złego się nie stanie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia